Кіберполіція упіймала шахраїв, які створили схему з продажу сільгосптехніки

22 березня 2019, 10:59 2589

Працівники кіберполіції та детективи поліції, за процесуального керівництва прокуратури Полтавської області, викрили злочинну групу, яка організувала шахрайську схему з продажу сільгосптехніки.

Як говориться у повідомленні кіберполіції, зловмисники для своєї злочинної діяльності створили близько десяти фіктивних фірм. Під виглядом надання послуг із онлайн-продажу сільськогосподарської техніки, вони отримували близько 1 млн грн щомісячно.

Злочинна группа, до складу якої входило семеро осіб віком від 28 до 44 років, діяла протягом останніх кількох років. Зловмисники на інтернет ресурсах поширювали інформацію про продаж дороговартісної сільськогосподарської техніки, ціни на яку значно занижували. Зазвичай їх клієнтами ставали приватні підприємці, які намагалися таким чином зекономити на купівлі техніки, натомість втрачали свої кошти.

Для анонімізації своїх дій зловмисники реєстрували фіктивні підприємства на підставних осіб. З метою приховування слідів злочинної діяльності, під час  адміністрування розрахункових рахунків фіктивних підприємств, використовувалися різні анонімайзери та проксі сервери розташовані у різних країнах світу.

Також, члени злочинного угрупування використовували різноманітні онлайн сервіси для обліку отриманих коштів, розподілу отриманого прибутку, а також фіксування інформації про майбутніх «клієнтів». Це надавало їм можливість віддалено та швидко коригувати свої дії та у разі виникнення надзвичайних ситуацій, швидко знищити всю доказову базу.

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки. За їх результатами вилучено комп«ютерну техніку, велику кількість додаткових носіїв інформації та чорнові записи учасників злочинної групи. Вилучену техніку направлено на експертизу.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні розпочатому за  ч. 3 ст. 190 (шахрайство) КК України. Вирішується питання щодо оголошення підозри кожному з учасників злочинної групи. Поліція встановлює осіб, які також могли стати жертвами злочинних дій шахраїв.

Кіберполіція вкотре наголошує на необхідності дотримання правил особистої безпеки під час онлайн-шопінгу, навіть якщо Ви купуєте сільськогосподарську техніку. Відтак, радять:

- для здійснення дороговартісних покупок слід використовувати сайти офіційних представництв торгової марки;

- уважно перевіряти назву необхідного сайту.  Відмінність у назві може означати, що це не оригінальний ресурс, а фішинговий сайт;

- перевіряти невідомий номер, банківську картку чи посилання на сумнівний сайт на сайті кіберпліції у розділі «Стоп фрауд». Можливо шахраї вже є у базі кіберполіції;

- перед укладанням договору ретельно ознайомлюватися з текстом договору купівлі-продажу, а також читати на різних ресурсах відгуки та коментарі щодо обраної компанії;

- використовувати післяплату, це унеможливить шанси шахраїв заволодіти коштами.