Підсумки року: Україна використала євроквоти на 11 продуктів

27 січня 2021, 09:47 1782

Експорт української агропродовольчої продукції до країн ЄС в 2020 р. впав на 10,8% в порівнянні з минулим роком.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, Україна минулого року закрила 11 квот на безмитний експорт до ЄС.

«Україна повністю використала квоти на безмитний експорт агропродовольчої продукції до ЄС по групам товарів: мед, цукор, крупи і борошно, оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, яйця, кукурудза, м'ясо птиці, оброблена продукція із зернових та крохмаль», — йдеться у повідомленні.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року змінилася ситуація з використанням квот по поставкам в ЄС яєць, пшениці та вершкового масла, зазначають експерти.

«Так, в 2020 році було повністю використано квоти по поставкам яєць, хоча минулого року відсоток їх використання був лише 80%. А от ситуація по пшениці протилежна: квоту в 2020 р. заповнили лише на 78%, хоча рік тому вона була використана повністю», — уточнюють експерти.

Більш критична ситуація з вершковим маслом: за 2020 р. було використано лише 6% виділеної квоти, в той час як минулого року вона була використана повністю, додають в УКАБ.

«В 2020 році експорт українського вершкового масла впав на 38% в порівнянні з минулим роком, а в країни ЄС став взагалі мізерний (експортна виручка в 2020 р. склала $0,4 млн в порівнянні з $7,2 млн в 2019 р.). Головна причина: українське вершкове масло не може конкурувати по ціні з європейським навіть при наявності квот через зростання собівартості його виробництва. Більше того, імпорт європейського вершкового масла в 2020 році в Україну в 1000 разів перевищив експорт», — відмітила аналітик УКАБ Світлана Литвин.