Дослідження: Дві третини аграріїв відчувають себе незахищеними від рейдерів

04 серпня 2018, 08:00 2320

Близько 71% аграріїв вважають свій бізнес і право власності незахищеними від рейдерських захоплень, при чому особливо гостро ця проблема постала перед жителями південних та східних областей України.

Про це свідчать результати опитування, які презентувала ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» (ВАР) у ході ІІ Антирейдерського форуму, говориться у повідомленні ВАР.

Згідно з отриманими результатами, 31% опитаних аграріїв відмітили високу небезпеку рейдерської атаки на свій бізнес, у той час як 44% респондентів оцінюють рівень загрози як середній.

На переконання 64% сільгоспвиробників, основною причиною засилля рейдерства є корупція в органах влади і правоохоронній системі. Аграрії наголосили, що особливого розмаху вона набула в комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, Міністерстві внутрішніх справ і поліції, прокуратурі та судах.

У той же час 38% респондентів підкреслили, що рейдерам найбільше сприяє заплутаність і недосконалість чинного законодавства.

Основний спосіб боротьби з корупцією та рейдерством 39% опитаних сільгоспвиробників вбачають в об'єднаннях фермерів (громадських організаціях та рухах), а 36% — у зміні чинного законодавства.

Опитування було проведено на замовлення ВАР серед 500 керівників сільськогосподарських підприємств (з усіх областей України) в період з 25 червня по 2 серпня 2018 року. Аналітичний супровід та обробку результатів дослідження здійснив центр «Соціальний моніторинг».


Для довідки: 10 липня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект № 8121 щодо протидії рейдерству, до розробки якого долучилась ВАР. Цей документ надає правоохоронним органам можливість карати недобросовісних реєстраторів за порушення законодавства. Зокрема, законопроект зобов'язує державних реєстраторів пересвідчуватись перед проведенням певної операції, що особа, яка звернулася із заявою про реєстрацію, має право на вчинення таких дій. Проект закону мінімізує ризик того, що реєстратор «не знатиме» про те, що ділянки були раніше зареєстровані на іншу особу. У той же час адміністративна відповідальність за порушення державними реєстраторами законодавства буде підвищена.