Дослідження: Бізнес-клімат агросектору погіршився у серпні

05 жовтня 2017, 15:01 3048

Дослідження аграрного бізнес-клімату у серпні 2017 р. продемонструвало погіршення у сприйнятті сільськогосподарськими виробниками їхніх бізнес-результатів та бізнес-перспектив в Україні.

Як говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», у порівнянні до лютого 2017 р., оцінка поточної бізнес-ситуації критично погіршилась, проте оцінка бізнес перспектив зменшилась незначно.  Порівняння з результатами серпня 2016 р., коли рівень бізнес-клімату стрімко зріс, свідчить також про доволі низьку оцінку бізнес-клімату в Україні в серпні 2017 р.

Опитування вказує на високу впевненість виробників у власних управлінських можливостях. Зокрема, наявність високого рівня техніки та обладнання має позитивний вплив, в той час як макроекономічні умови мають негативний вплив на бізнес-клімат аграріїв в Україні, зазначають експерти.

«Результати останнього дослідження показують негативну оцінку аграрних підприємців північно-східних областей України на рівні всього 8,1 пункти (зі 100 — ред.). Ліпшу оцінку бізнес-клімату надали аграрні виробники центральних областей — 17,0, південних — 21,6 та західних — 24,9 пунктів. Різниця у відповідях респондентів може бути зумовлена агро-кліматичними умовами, які неоднакові серед регіонів», — говориться у повідомленні УКАБ.

Щодо масштабу виробництва, то найнижча оцінка бізнес-клімату спостерігалась у виробників з земельним банком менше 5 000 га — 1,7 пунктів. Респонденти з земельним банком більше 5 000 га оцінили бізнес-клімат на рівні 17,4 пункти, індивідуальні виробники — 16,6 пункти, а холдинги — 36,0 пункти. Аграрні холдинги, котрі в основному спеціалізуються на виробництві та експорті зернових, значно краще налаштовані щодо бізнес-клімату в порівнянні до малих бізнес структур.

Виробники тваринницької продукції оцінили бізнес-клімат негативно — на рівні 4,4 пункти. Це може бути зумовлено потребою у довгострокових інвестиціях. У той же час, виробники рослинницької продукції оцінили бізнес-клімат на рівні 20,0 пунктів. Одним із пояснень можуть бути сприятливі умови на міжнародних ринках для українських експортерів.

Як зазначають експерти, у той же час бізнес очікування виробників залишаються в позитивному сегменті.


Для довідки: Аграрний бізнес-клімат був створений і представлений спільними зусиллями Німецько-українського аграрно-політичного діалогу (АПД) та Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі німецького показника загального бізнес-клімату (ifo-Geschäftsklimaindex). Опитування та аналіз даних здійснюється тричі на рік та визначають суб'єктивне сприйняття українськими виробниками, як поточної бізнес-ситуації, так і бізнес-перспективи на один рік. АБК може змінюватись від -100 (дуже низька оцінка) через 0 (нейтральна) до +100 (дуже висока).