IFC: Ринок агрострахування в Україні зростає і покращується якісно

21 листопада 2017, 11:36 5091

В Україні у 2017-му андерайтинговому році продовжилася тенденція зростання ринку агрострахування та покращення його якісних характеристик, кількість укладених договорів страхування зросла на 21%.

Про це свідчать дослідження Міжнародної фінансової корпорації  IFC «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії», проведені спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Як зазначається, дослідження також підтверджують, що обсяг страхових премій зріс на 30% у гривні та на 28% у доларовому еквіваленті.

Середня ставка премії зросла на 10 процентних пункти, а рівень виплат за період перезимівлі перевищує показник 2016 р. на 8,5 процентних пункти.

«Страхування, пов'язане з програмами фінансування сільгоспвиробників через «Аграрний Фонд» та ДПЗКУ продовжує відігравати значну роль (частка цих договорів у загальній кількості зросла у порівнянні з минулим роком на 10 процентних пунктів). Спостерігається наближення параметрів страхування за цими договорами до параметрів страхування за незалежними договорами, що є ознакою поступового формування реальних ринкових умов страхування», — говориться у повідомленні  IFC.

Також відзначається, що страхові продукти у 2017-му році включили ширший перелік ризиків, ніж у попередні роки (захист від повної загибелі плюс весняні заморозки на період перезимівлі та страхування майбутнього врожаю від багатьох ризиків на весняно-літній період).

Загалом у 2017 р. було укладено 957 договорів страхування, зокрема, 427 — на зимовий та 530 — на весняно-літній періоди. Сума зібраних страхових премій склала 204, 4 млн грн, що на 30% перевищує рівень 2016 р.

Найбільшу кількість договорів було укладено у Тернопільській (98) та Дніпропетровській (94) областях. За показником застрахованої площі першість належить Полтавській (75,6 тис. га) та Хмельницькій (75,3 тис. га) областям.

Перші позиції за об'ємом зібраних премій в Україні посіли Полтавська (33,7 млн грн) та Дніпропетровська (18,1 млн грн) області. У 2017 році аграрії найбільше страхували озиму пшеницю, озимий ріпак та кукурудзу.

У цьому році у 12 областях України були здійснені страхові виплати. Загальна сума страхових виплат по Україні склала по 7,5 млн грн. Першість за страховими виплатами отримала Хмельницька область з показником 40% (у розмірі 3, 1 млн грн) виплат від загального обсягу виплат по Україні. 

Найбільші виплати у 2017 р. були здійснені за договорами страхування сої та гарбуза на весняно-літній період. Третю та четверту сходинку посіли договори страхування озимих пшениці та озимого ріпаку.

У досліджуваний період відбулися деякі зміни у використанні продуктів страхування. Зокрема, у період перезимівлі 2016-2017 рр. найбільшого розповсюдження набули договори страхування сільськогосподарських культур від повної загибелі в комбінації з весняними заморозками (72,3%). У період весна-літо 2017 договори страхування від поіменованих ризиків, домінували на ринку, склали лише 26,4% від усіх договорів і поступилися місцем договорам страхування врожаю від багатьох ризиків, яких на ринку було укладено 68,2%.


Для довідки: У даному дослідженні були використані дані 13-ти страхових компаній України, котрі володіють ліцензією на впровадження страхової діяльності у формі добровільного страхування сільськогосподарської продукції. Дослідження було проведено у форматі добровільного опитування за допомогою якого було отримано інформацію від кожної страхової компанії щодо основних параметрів страхових договорів в розрізі застрахованих культур, областей України, типів страхових продуктів та щодо участі страхових компаній у програмах «Аргарного Фонду» та ДЗКПУ.


Наталія Ключнікова, AgroPortal.ua