Держпродспоживслужба попередила про шахраїв

05 квітня 2019, 15:28 2273

Невстановлені особи із підробленими посвідченнями інспекторів або посвідченнями представників громадських організацій у сфері захисту споживачів здійснюють перевірки суб»єктів господарювання щодо виконання ними вимог у сфері харчового законодавства та захисту споживачів.

Про це свідчить інформація окремих головних управлінь Держпродспоживслужби в областях.

При цьому зазначені особи погрожують суб»єктам господарювання штрафними санкціями за нібито встановлені порушення та вимагають від них грошову винагороду за ненакладання таких санкцій.

«Враховуючи зазначене, Держпродспоживслужба наголошує, що відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 5 квітня 2007 року № 877, виключно законами встановлюються органи, уповноважені здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності. Зокрема, згідно з чинним законодавством, органом, який має право здійснювати заходи державного нагляду та контролю за господарською діяльністю у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, захисту споживачів є Держпродспоживслужба та її територіальні органи», — говориться у повідомленні.

У відомстві підкреслюють, що будь-які громадські організації не наділені повноваженнями здійснення державного контролю у вказаних сферах, у тому числі — щодо застосування санкцій за порушення вимог законодавства.

Крім того, перед початком перевірки представник Держпродспоживслужби зобов«язаний пред«явити службове посвідчення та зробити запис у журналі реєстрації заходів державного нагляду (контролю) (за наявності такого журналу у суб»єкта господарювання).

«У разі виникнення сумніву щодо законності проведення перевірки, рекомендуємо звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби у вашій області (контакти головних управлінь Держпродспоживслужби в областях та м.Києві можна знайти за посиланням). У разі, якщо на Ваше підприємство прийдуть «псевдоінспектори» просимо негайно звертатися до Нацполіції», — підсумували у відомстві.