Фермери під Радою вимагають продовження мораторію

04 грудня 2018, 14:47 2656

Вчергове фермери вийшли під Верховну Раду з вимогою продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Про це на брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат, член фракції «Батьківщина» Вадим Івченко.

«Фермери принесли під Верховну Раду ціп і говорять, що за нинішньої аграрної політики скоро їм нічого іншого не залишиться, як використовувати його замість комбайна. Сьогодні невеличкі фермери обділені державною підтримкою, а запевнення від влади, що на розвиток фермерського руху спрямовано рекордні кошти, залишились лише обіцянками. Більшість з них не мають коштів на пальне, мінеральні добрива, оновлення технічного парку. Не кажучи вже про 4,5 млн одноосібних господарств, які залишаються поза аграрним ринком, не отримують пенсійного стажу та не можуть нормально реалізовувати свою продукцію», — зазначає Вадим Івченко.

За його словами, попри всі ці проблеми, фермери вийшли під Раду з вимогою продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель.

«Всі розуміють, що мораторій — це тимчасовий захід, але він має бути продовжений до того часу: коли запрацює нормальна кредитна система, аби можна було взяти кредит під купівлю землі під низькі відсотки, так, як це відбувається в Європі; коли в Україні створюватимуться сільськогосподарські кооперативи, які матимуть можливість продавати свою продукцію та експортувати її за межі країни; коли аграрна політика повернеться обличчям до малого фермера та одноосібника», — підкреслив Вадим Івченко.