Євросоюз став єдиним постачальником орхідей та лілій в Україну

02 березня 2019, 09:48 2791

Кількісні та вартісні показники імпорту та експорту квітів вказують на зміни в торгівлі квітами.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Імпорт троянд та гвоздик зріс на 25% та 3% відповідно. В той же час імпорт орхідей (-9%), хризантем (-17%) та лілій (-14%) знизився у порівнянні  із минулим роком», — говориться у повідомленні.

У географічній структурі імпорту троянд та гвоздик не відбулося суттєвих змін, чого не можна сказати про імпорт орхідей, хризантем та лілій. Щодо перших, Африка майже цілком вийшла з українського ринку (з 14% у 2017 р. до 0,02% у 2018 р.), тим самим давши можливість країнам ЄС повністю зайняти цю нішу. Імпорт лілій повністю охоплений країнами ЄС. Африка та Америка повністю перестали постачати квіти в Україну. ЄС-28 став фактично єдиним експортером орхідей та лілій в Україну.

Імпорт хризантем з Африки та Америки зменшився до незначних показників (0,005% і 0,03% відповідно), а країни Азії навпаки збільшили свою частку в загальній структурі цього виду квітів на 0,3%.

«Структура експорту протягом 2017-2018 рр. є незмінною. Єдиною позицією залишаються троянди. Щодо динаміки, то можна зауважити лише деякі незначні зміни, а саме  скорочення обсягів поставок на 2%. Відбулися зміни у географії українського експорту — збільшилися поставки квітів до країн СНД на 6%», — зазначають в УКАБ.