Експерти озвучили три сценарії економічного впливу COVID-19 на Україну

21 травня 2020, 10:25 2012

Через пандемію COVID-19 та в результаті впливу на економіку зовнішніх та внутрішніх шоків ВВП України у 2020 році знизиться на 7%.

Такі прогнози озвучив консультант Німецької економічної команди (GET) та автор дослідження «Економічний вплив пандемії COVID-19 на Україну» Девід Заха, проведеного командою GET спільно з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД).

«Пандемія COVID-19 призведе до сильного скорочення ВВП України у 2020 році. У базовому сценарії падіння ВВП складає 7%, що на десять відсоткових пунктів нижче від рівня ВВП, прогнозованого до пандемії COVID-19. За песимістичним сценарієм, рівень падіння ВВП збільшується до -11,2%. Основною причиною такого різкого скорочення є поєднання внутрішніх і зовнішніх шоків. Жорсткі, але необхідні внутрішні карантинні заходи знижують економічну активність у сфері роздрібної торгівлі, ресторанного бізнесу та транспорту. Обсяги експорту та грошових переказів з-за кордону падають, оскільки інші країни також сильно постраждали від пандемії», — пояснює Девід Заха.

За результатами дослідження, через внутрішні та зовнішні шоки, викликані пандемією, у 2020 році інвестиції в економіку України знизяться на 11,2%. Приватне споживання зменшиться на 5,7%.

Найбільше постраждає транспортна сфера (передбачається скорочення обсягів надання послуг на 14,3% порівняно з 2019 роком) та роздрібна торгівля (через карантинні обмеження та падіння попиту очікується зниження обсягів на 8%).

Також експерти наголошують, що імпорт знижується більшою мірою, ніж експорт. У 2020 році імпорт в Україну знизиться на 12,7%, а експорт — на 7,6%.

«Залишається значна невизначеність. Економічний спад у 2020 році може погіршитися і надалі, якщо стримуючі заходи не вдасться пом'якшити в очікувані терміни. Що довше триватиме карантин, в результаті якого закриваються підприємства, тим повільнішим буде відновлення», — зазначає Девід Заха.


Для довідки: Німецька економічна команда (The German Economic Team — GET) консультує уряди України, Білорусі, Молдови, Грузії та Узбекистану щодо розробки процесів реформ економічної політики та сталого розвитку економіки.

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) — це провідний український аналітичний центр, який спеціалізується на економічному аналізі та розробці рекомендацій.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua