Експерт: Виробники користуються землею за копійки

09 січня 2017, 08:03 4247

Негайне відкриття ринку землі може призвести до падіння конкурентоспроможності української агропродукції.

Такими прогнозами в інтерв'ю виданню «Деловая столица» поділився генеральний директор компанії «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов.

«За нашими оцінками, земля як основний фактор виробництва в Україні недооцінена. Виробники користуються нею фактично за копійки», — говорить він.

Перший наслідок цього, як зазначає експерт, — висока конкурентоспроможність українського зерна. Другий — загроза неефективного використання землі: коли земля дешева і доступна, то з неї вичавлюють все, не думаючи, що буде через три роки.

«Результати наших досліджень показують, що негайне відкриття ринку землі може привести до падіння конкурентоспроможності української агропродукції. Однак за таким сценарієм високовірогідний прихід великих інвесторів в Україну», — вважає Сергій Феофілов.

За його словами, Україна в будь-якому випадку в довгостроковому періоді буде великим виробником зерна та олійних культур. Але питання в тому, які інструменти можна і потрібно використовувати для досягнення стабільно сильної позиції на глобальному ринку, а ринок землі — це лише один з таких інструментів.