Експерт назвав ТОП-3 проблем аграрної галузі

14 червня 2017, 10:09 2602

Одна зі значних проблем аграрного сектору, але не єдина, — відсутність ринку землі.

Таку думку висловив нещодавно призначений генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль, повідомляється на сайті УАК.

Не маючи в економічному обороті такого активу як земля, неможливо ефективно розвивати бізнес, вважає він. 

При цьому, за словами Павла коваля, сьогоднішня дискусія про земельну реформу дуже нагадує ту, що відбувалося перед набуттям Україною членства в СОТ. Тоді також були залякування «ми знищуємо сільське господарство!». «Але що сталося? Десь через 4 роки після набуття членства в СОТ виявилося, що АПК як ніяка інша галузь забезпечує зростання виробництва, експорту, залучення інвестицій, розвиток технологій. Жодна галузь, як то хімія чи металургія, до такого рівня навіть не наблизилися», — констатує гендиректор УАК.

Друга велика і загальнодержавна проблема, за його словами, — це інвестиційний клімат.

«Особливість аграрного бізнесу України в тому, що він потребує значних інвестицій. І саме наявність ринку землі сприяла б їх надходженню. Так, на сьогоднішній день кошти надходять, але з великими перешкодами та застереженнями», — пояснює Павло Коваль.

І третя проблема — роль  держави в розвитку аграрного сектору. «Бізнес розвивається там, де приватна власність є непорушною, де працює антимонопольне законодавство, що сприяє розвитку економічній конкуренції, де працює судова система. Якщо інвестор чи підприємець не може довести в суді свою правоту, у рейдерів і корупціонерів розв’язані руки. Це призводить до порушення економічних законів руху капіталу та інших активів. Ресурси перетікають від ефективних до неефективних менеджерів, і це гальмує розвиток галузі», — додав експерт.