Експерт: Фермери не вірять в аграрне страхування

20 липня 2016, 08:00 2179

Агровиробники по всьому світу несуть високі кліматичні ризики, а за останні 5 років наслідки зміни клімату стали відчутними і для фермерів України.

Екстремально високі температури призводять до посух, а днями господарство ТОВ «Хмільницьке» повідомило про град, який знищив в Західній Україні тисячі гектарів майбутнього урожаю, повідомляє прес-служба ОО Agro.ReformsUA з посиланням на експерта з аграрного та земельного права Дмитра Сімашко.

Фермери можуть убезпечити себе від подібних ризиків застрахувавши свій урожай на весняно-літній період за допомогою страхування, додає експерт.

«Не важчаючи на те, що ринок аграрного страхування з 2005 по 2015 роки зазнає скорочення, спричиненого загальним економічним спадом в економіці України, деякі фермерські господарства, які працюють з Аграрним фондом та ДПЗКУ по форвардним контрактам все ж змушені страхуватись, — зазначає Дмитро Сімашко, — але цей відсоток дуже мізерний, враховуючи той факт, що сільське господарство дуже ризиковий вид господарської діяльності».

За словами Дмитра Сімашко, проблема низької активності фермерів у страхуванні врожаїв пояснюється декількома важливими причинами. «По-перше, продукт мультиризикового страхування не покриває такий ризик як посуха, по-друге, низький рівень виплат страхових премій та суб’єктивність в оцінці страхового випадку, по-третє, страхові продукти досить дорогі і не кожному фермеру по кишені», — говорить експерт.

Сьогодні всі учасники ринку повинні разом знайти компромісне рішення за для збільшення кількості застрахованих полів та уникнення збитків від несприятливих погодних умов. Головним модератором та ініціатором переговорного процесу має бути Мінагропрод України, щоб якнайшвидше сприяти вдосконаленню законодавчої бази, що регулює агрострахування.