ЄБА: Інвестиційний клімат в Україні вийшов з негативної площини

11 липня 2018, 16:25 7393

Індекс інвестиційної привабливості України у першій половині 2018 р. становив 3,10 з 5 можливих балів, що означає позитивні зрушення.

Про це свідчать дані дослідження «Індекс інвестиційної привабливості», яке Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) проводить кожні півроку.

Так, кожен третій опитаний бізнесмен (34%) вважає, що інвестиційний клімат у найближчі 6 місяців покращиться. 48% вважають, що він залишиться на одному рівні.  

В ЄБА підкреслили, що вже другий рік поспіль індекс тримається на рівні вище трьох — це означає те, що індекс вийшов з негативної площини та перейшов в нейтральну. Так, в кінці 2017 року він складав 3,03, в кінці 2016 — 2,85, в кінці 2015 — 2,57. З того часу, індекс сягав позначки вище трьох в 2011 році і складав 3,39. Це був один з найбільших показників. 

«Позитивні зрушення є. Наприклад, незадоволених інвесткліматом в 2017 році було 58%, зараз їх кількість на 20% зменшилась — це суттєво. Але маємо ще багато над чим працювати. 38% інвесторів досі незадоволені бізнес-кліматом. Бачимо сигнал того, що в країні поступово починають відбуватись зміни, але темпів збавляти не можна», — наголосила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев«янко.

Найбільша причина незадоволення — високий рівень корупції. Про це говорить 46,1% підприємців. На другому місці — відсутність довіри до судової системи (40,6%), на третьому — відсутність земельної реформи (35,9%).

Бізнес також сподівається на якісні зміни. 28,1% вважають «клімат» привабливим для інвестування. А для покращення ситуації потрібно: запустити роботу Антикорупційного суду, реформувати судову систему та повернути довіру до неї, відкрити ринок землі, знизити податковий тиск на фонд оплати праці, детінізувати економіку, більше комунікувати позитивні зміни та кейси, скоротити державний апарат. На думку деяких опитаних, навіть до 5 разів.  Крім того, розвивати та втілювати інновації, ввести другий рівень обов'язкового накопичувального пенсійного страхування.

«Позитивно бізнес оцінює прийняття трьох Законів — «Про валюту», «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та «Про антикорупційний суд», стабільність гривні, помітний розвиток електронних сервісів та діджиталізацію економіки — котрі є запорукою прозорості та відкритості. Крім того, прихід на ринок України нових іноземних інвесторів, зокрема, у сфері рітейлу, автоматичне відшкодування ПДВ та скасування печатки, початок реформування системи охорони здоров'я», — додають в ЄБА.

В той же час, підприємці відмічають, що мали місце такі негативні явища як: контрабанда, яка заважає вести легальний бізнес в країні, посилення тиску контролюючих органів, загострення конфлікту на Сході країни та початок передвиборчої кампанії.


Для довідки: Індекс складається з трьох компонентів: оцінка інвесторами попереднього періоду, прогнози на майбутнє, оцінка станом на зараз. Він вимірюється кожні півроку, починаючи з 2008. Позначка три вважається нейтральною, показники вище трьох свідчать про позитивні зрушення.