Аграріям дозволили змішувати зерно і змінили розрахунок оцінки землі

23 листопада 2016, 16:07 3295

В Кабінеті Міністрів України відбувся «дерегуляційний день», результатом якого стало скасування 367 застарілих обмежуючих нормативних актів. В тому числі, спрощено умови роботи для аграріїв.

Про це повідомило Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, це значно спростить життя малому і середньому бізнесу, мінімізує корупційні ризики і заощадить підприємцям мільярди гривень.

Одним із прийнятих рішень було скасовано мінімальний розмір оплати послуг нотаріусів на рівні 1%. Як відмічають в МЄРТ, таке обмеження приводило до того, що нотаріуси отримали величезні виплати, навіть якщо були готові отримати менше.

За даними експертів, загальний обсяг операцій з нерухомістю у 2014 р. склав 55 млрд грн. Це означає, що нотаріуси отримали щонайменше 550 млн грн в якості оплати послуг (як державні, так і приватні).

Під час «дерегуляційного дня» Уряд також скасував заборону на змішування зерна різних сортів.

«Сьогодні аграрії несуть величезні втрати через цю необґрунтовану заборону. Її скасування призведе до зниження логістичних втрат, збільшення потужності елеваторів і портів, і, як наслідок, збільшення валютних надходжень до бюджету. Очікується, що економічний ефект цього рішення для бізнесу до 2020 року складе більше 10 млрд грн», — говорять в міністерстві.

Крім того, Уряд вдосконалив процедури розрахунку нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Термін отримання відомостей про грошову оцінку земельної ділянки заявником буде скорочено до 1 дня. Також вносяться зміни до типового договору оренду землі, що дозволить скоротити кількості судових спорів, пов’язаних із колізіями законодавства про оренду землі (наразі 20 тис. на рік).