Депутат: Продовження земельного мораторію не набуде чинності з 1 січня

28 грудня 2018, 08:00 1966

Закон про пролонгацію мораторію землі до 2020 року був прийнятий із серйозними порушеннями й наразі призупинений.

Про це розповів член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олексій Мушак, пише Landlord.

«Відзначу, що це було ганебне голосування, і я був категорично проти цього. Продовження мораторію — це фарс, обман і гарантований шлях до бідності», — вважає він.

Мушак зазначив, що якби депутати не займалися «кнопкодавством», то закон не був би прийнятий.

Крім того, він та Віктор Пинзеник зареєстрували постанову про скасування результатів голосування щодо мораторію, відтак прийняте рішення ВР буде призупинене до середини січня.

«Постанова дуже проста. Було пряме порушення голосування за продовження дії мораторію. Тож Верховна Рада повинна провести повторне голосування щодо даного закону. По факту ми просто затягнули легітимність дії законопроекту №9355-5, й 1 січня він у силу не вступить. Це по-перше. А по-друге, ті політики, що говорили про мораторій як про велике досягнення українського парламентаризму й грали на відстоюванні містичних патріотичних позицій, покажуть, що вони цинічно обманювали українців», — пояснив Мушак.

Він також підкреслив, що поки призупинена дія закону щодо продовження мораторію на землю, землевласники не зможуть продати свої паї.

«Тому що мораторій у нас вічний і діє до того часу, поки не буде прийнятий закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. У нас навіть бояться розпочати дискусію з цього приводу, адже не хочуть давати зелене світло конкретним діям щодо впровадження ринку землі. Влада навмисно затягує час і продовжує мораторій, щоби гарантовано мати час і задешево спершу брати землю в оренду, а потім за безцінок через різні схеми приватизувати її.


Для довідки: 20 грудня 2018 р. Верховна Рада України продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 р.