Депутат: Інформація про ставки земельного податку виключить корупцію

10 грудня 2018, 10:11 1717

Інформація про ставки земельного податку, встановлені кожним органом місцевого самоврядування, відтепер є загальнодоступною та централізовано розміщена на сайті ДФС.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат, голова земельного підкомітету Аграрного комітету ВРУ Олег Кулініч.

«Завдяки моїй правці при внесенні змін до Податкового кодексу вдалося зробити земельні відносини в Україні суттєво прозорішими і значно спростити багато процесів у цій сфері», — зазначив депутат.

Кулініч пояснив, що минулого року при голосуванні за проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році, вдалося відстояти правку, згідно з якою органи місцевого самоврядування подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки рішення щодо ставок земельного податку та наданих пільг зі сплати земельного податку юридичним та/або фізичним особам. ДФС же оприлюднює цю інформацію на своєму сайті, створивши спеціальну базу даних.

«Відсутність доступу до такої інформації в систематизованому вигляді раніше створювала серйозні проблеми для багатьох суб»єктів господарювання, і явно не сприяла розвитку бізнесу та інфраструктури», — констатував голова земельного підкомітету.

Як приклад, Кулініч навів прокладання ліній електропередачі. Депутат зазначає, що для того, щоб здійснити цей проект, раніше треба було в буквальному сенсі продзвонювати кожну сільську раду і дізнаватися ставки земельного податку на її території, адже такі великі проекти зазвичай реалізуються на території відразу кількох або й багатьох сільських рад.

«Це непотрібні витрати купи часу і людських ресурсів. Зараз же інформація по ставкам земельного податку доступна онлайн по всій країні. Окрім того, сільські, селищні, міські ради тепер мають розуміння, які податки в цілому встановлюються по країні іншими місцевими радами. Це дає можливість порівнювати та аналізувати інформацію, приймати кращі управлінські рішення, підвищує прозорість земельних відносин та знищує багато корупційних складових», — переконаний Кулініч.

Він також додав, що якщо ДФС допустила помилку при публікації цих даних, то платник податку не буде нести відповідальності за наслідки таких дій.