Corteva оголосила переможців грантового конкурсу для школярів

08 листопада 2021, 18:07 1895

Міжнародна науково-дослідницька сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience оголошує переможців грантового конкурсу для шкіл в рамках освітньо-грантової програми Scientibattle.

Corteva надасть п'ять грантів на загальну суму 67 тис. грн для підтримки аграрних шкільних проєктів в Черкаській, Херсонській, Рівненській, Миколаївській та Донецькій областях, говориться у повідомленні компанії. 

Всього на грантовий конкурс програми Scientibattle надійшла 31 заявка від шкіл з усіх регіонів України, які беруть участь в змаганнях з агробіології. На розгляд журі учні направили проєкти, спрямовані на просування аграрної грамотності серед молоді, а також надання їм навичок для підтримки та інтеграції напрямку сільського господарства в своїй школі.

П'ятірка переможців:

· Южноукраїнська гімназія №1(кількість учнів — 642) м. Южноукраїнськ Миколаївської області — проєкт «Компостування опалого листя». Проєкт передбачає налагодження процесу компостування опалого листя замість його спалювання з подальшим відновлюванням ґрунту на шкільній території за допомогою отриманого гумусу. Це допоможе у формуванні екологічної свідомості у дітей, навчить їх практикам ощадливого землеробства та покращить стан екології району міста.   

· Великоновосілківський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №2 (кількість учнів — 424) смт. Велика Новосілка Донецької області — проєкт «Розумна теплиця на сонячній енергії». Проєкт передбачає удосконалення роботи шкільної розумної теплиці автономними системами енергозабезпечення за допомогою сонячної енергії. Таким чином школа залучатиме дітей до праці в сучасному сільському господарстві, демонструватиме на практиці енергоощадливі технології та процеси розвитку та росту рослин.

· Гімназія Новокаховської міської ради (кількість учнів — 868) м. Нова Каховка Херсонської області — проєкт «Корисна для довкілля професія — Черв'як». Проєкт передбачає розведення школярами черв'яків в саду шкільного подвір'я з метою отримання біогумусу. Очікуваний результат — навчання дітей основ відновлюваного землеробства, пояснення на практиці принципів збереження ґрунтів.

· Сарненський ліцей №4 (кількість учнів — 843) м. Сарни Рівненської області — проєкт «Мікрогрін — тренд чи корисна знахідка для людини?». Проєкт передбачає організацію простору для вирощування мікрозелені з різними умовами для дослідження з метою зацікавлення учнів агробіологією та агрохімією.

· Юрківський ліцей (кількість учнів — 154) Паланської сільської ради Черкаської області — проєкт «АгроГіганти», який сприятиме вирощуванню фундука в селі Юрківка та ближніх селах. На території школи планується висадити кущі фундука, які в майбутньому стануть маточними. В перспективі школа стане центром з культивування фундуку, а школярі отримають навички з культивування рослин.  

Як зазначила координаторка проєкту Scientibattle, консультант з корпоративних комунікацій Corteva Agriscience в Україні Наталія Гузенко, залучення школярів до агробіологічних наук та навчання їх сільськогосподарських практик важливе тому, що продовольча безпека світу в цілому та розвиток української економіки та громад зокрема є справою майбутніх поколінь аграріїв, які зараз тільки навчаються.

«Але школам в невеликих містечках та селах часто бракує ентузіастів, які б реалізовували проєкти, що на практиці демонструють, що таке рослини, земля, як все пов'язано та розвивається. А тим, що є, бракує коштів. Щоб залагодити хоча б цю проблему, Corteva й виділяє гранти на розвиток аграрних проєктів в школах в рамках своїх Цілей сталого розвитку 2030. Адже можливо через десять років діти, які будуть працювати зі шкільним проєктом, стануть фермерами, заради яких працює компанія», — додала вона.