Член ВРЮ: Мораторій на землю можна зняти через суд

30 серпня 2018, 15:55 2809

Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Зеленчук та Цицюра проти України» стало остаточним. У цьому рішенні суд пояснив, що мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення суперечить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Про це заявив член Вищої Ради Юстиції Анатолий Мірошниченко на своїй сторінці у Facebook.

«Втім, навіть після рішення Європейського суду з прав людини надії на те, що вітчизняний законодавець скасує мораторій, та ще й при цьому не обклавши ринок земель новими безглуздими та обтяжливими обмеженнями, що зведуть нанівець скасування мораторію, примарні. Популізм, на жаль, наше все», — зазначив Мірошниченко.

За його словами, за таких умов реальний шанс вирватися із «зашморгу» мораторію полягає у запровадженні належної нотаріальної та судової практики, яка буде виходити із того, що мораторій є нікчемним, оскільки положення закону, яке встановлює мораторій (п. 15 розд. Х Земельного кодексу України), не відповідає актам вищої юридичної сили — Конституції України та ст. 1 Протоколу Першого Конвенції.

«Тож закликаю бажаючих укласти договір купівлі-продажу «підмораторних» земель звертатися за посвідченням договорів до нотаріусів, а у разі відмови — оскаржувати таку відмову до суду. Вірю, що українські суди здатні приймати правові рішення», — додав член ВРЮ.