Буде плутанина: бізнес просить ввести нові стандарти на пшеницю раніше

23 травня 2019, 10:54 1808

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) звертається до Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства аграрної політики та продовольства та ДП «УкрНДНЦ» з проханням перенести термін введення в дію ДСТУ 3768:2019 з 1 серпня 2019 року на початок червня.

Про це йдеться у повідомленні ЄБА.

«Цього року на заміну діючого нацстандарту (ДСТУ 3768:2010) щодо визначення якості пшениці було підготовлено новий стандарт, який відповідає сучасним вимогам зернового ринку (стандарт на пшеницю «ДСТУ 3768: 2019 «Пшениця. Технічні умови»). Документ розроблявся профільним Технічним комітетом за участі представників Комітету зернових та олійних культур Європейської Бізнес Асоціації», — нагадали в асоціації.

Так, за новим стандартом буде зменшено кількість класів, а також зміниться методологія визначення якості зерна. Стандарт 2010 року передбачає поділ на 6 класів, які розділені на 2 групи —  продовольче і непродовольче зерно (1, 2, 3 для продовольчого зерна і 4,5,6 для фуражу). За новим стандартом буде лише 4 класи: 3 класи продовольчої пшениці і 1 клас для непродовольчої. Це матиме позитивне значення для заготівлі та зберігання зерна, вважають в ЄБА.

Також в асоціації зазначають, що за наказом ДП «УкрНДНЦ», приймається і вводиться в дію новий стандарт аж з 1 серпня 2019 року на заміну стандарту 2010 р.

«Оскільки початок збору урожаю пшениці у південних регіонах розпочинається вже в червні, така ситуація викликає стурбованість у бізнесу. Адже, велика кількість врожаю буде прийматися та класифікуватися ще за старим стандартом 2010 року. Проте, з 1 серпня зернові компанії змушені будуть перевизначати класовість зерна вже згідно з новим стандартом 2019 року. Це призведе до значних ускладнень та непорозумінь при прийманні, розміщенні, відвантаженні і обліку зерна на зернових підприємствах та ускладнить міжнародну торгівлю», — пояснюють в асоціації.

Крім того, важливо  підготувати роз'яснення підприємствам, що здійснюють приймання, зберігання, переробку, відвантаження зерна пшениці щодо визначення класовості пшениці минулих врожаїв за новим стандартом, щоб унеможливити виникнення плутанин та непорозумінь.