Найбагатший аграрій України — прихильник ринку землі

09 жовтня 2016, 11:00 5861

Засновник агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» (МХП) Юрій Косюк заявив про повну готовність його компанії працювати в будь-яких умовах вітчизняного земельного законодавства: на підставі договорів оренди, емфітевзису або власності на землю. Його громадянська позиція — земельний ринок необхідно запустити.

Про це Юрій Косюк повідомив у ході Київського міжнародного економічного форуму, передає «Інфоіндустрія».

«Для нас як компанії продовження або скасування мораторію нічого принципово не змінює. Для нас прийнятна будь-яка форма власності на землю. Хочете працювати в оренді — ми будемо працювати в оренді. Ви хочете емфітевзис — ми будемо працювати в емфітевзисі. Для нашої компанії це не має значення», — заявив Юрій Косюк.

У МХП впевнені, що зможуть успішно працювати в умовах земельного ринку, і роблять ставку на правильні і довгострокові відносини з власниками сільськогосподарських земель. «Нашій компанії все одно, в яких умовах працювати. Сьогодні нам досить комфортно. Ми все одно інвестуємо. Ми віримо в те, що якщо вибудовуємо правильні і тривалі відносини з власником землі, а наші пропозиції для нього найкращі, він від нас нікуди не дінеться. Йому з нами добре — ось і все. Якщо він зможе нам продати землю — ми будемо щасливі. Але політики вирішили інакше, це недемократично і нечесно, проте якщо суспільство цього хоче — будь ласка», — сказав Косюк.

Особиста думка глави МХП про земельні відносини в Україні полягає в тому, що земельний ринок — це правильно і демократично, незважаючи на те, що для агрохолдингів запуск земельного ринку обійдеться дорого.

«Як громадянин я сповідую демократичні принципи. Для мене вільний ринок землі — це все-таки більш правильно. Це було б для нас більш дорого і затратно, але це було б більш правильно для країни в цілому. Тому що людей припинили б дурити, і вони змогли б отримати гроші від продажу своєї власності. Чому людина може продати квартиру, корову, будинок і не може продати власність, яка належить їй по праву?» — резюмує Юрій Косюк.


Для довідки: Юрій Косюк — засновник агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» (МХП), власник контрольного пакету акцій і директор MHP S.A., найбагатший аграрій України за версією Forbes. У 2008 році компанія була зареєстрована на Лондонській фондовій біржі. МХП — провідна аграрна компанія України, яка займає лідируючі позиції на ринку промислового виробництва м'яса птиці.