Бізнес закликає уряд вирішити питання утилізації непридатних ЗЗР

07 лютого 2019, 14:23 2040

Європейська Бізнес Асоціація закликає уряд України вирішити проблему з утилізацією непридатних і заборонених до використання засобів захисту рослин.

Про це йдеться у повідомленні ЄБА.

Як зазначається, на території України відсутні ліцензовані заводи, які можуть займатися утилізацією небезпечних відходів — непридатних ЗЗР. У той же час, через юридичні колізії і наявність на ринку компанії, дійсність ліцензії якої на утилізацію ЗЗР знаходиться на етапі судових розглядів, заблокованим залишається єдино можливий механізм утилізації непридатних ЗЗР. Однак це реально робити шляхом їх транскордонного перевезення в країни ЄС для екологічно безпечного знищення на ліцензованих заводах в рамках Базельської конвенції.

«21 листопада 2018 року Кабінет міністрів України схвалив запропоновані Мінприроди зміни до постанови КМУ №1120 від 13 липня 2000 р., що повинно було розблокувати питання надання згоди на транскордонне перевезення непридатних пестицидів. Але з незрозумілих причин станом на сьогодні текст змін не опублікований. Тому транскордонне перевезення до сих пір не є можливим. Така ситуація вкрай негативно впливає на умови ведення бізнесу в секторі захисту рослин», — йдеться в повідомленні.

На думку координатора агрохімічного комітету ЄБА Віктора Погорілого, сумлінний бізнес опинився у пастці.

«Через неможливість легально і екологічно безпечно утилізувати непридатні пестициди, які накопичилися протягом останніх 4 років, виробникам ЗЗР доводиться витрачати великі кошти на зберігання небезпечних відходів на ліцензованих складах, площі яких вже майже вичерпані. Ситуація вимагає вкрай термінового вирішення», — сказав він.