Батьківщина наполягає на земельному референдумі

27 вересня 2019, 17:30 2302

Лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко пропонує провести Всенародний референдум щодо ринку землі.


Про це вона заявила під час загальнонаціонального круглого столу з обговорення питання продажу сільськогосподарської землі, передає кореспондент AgroPortal.ua.

«Відповідно до поданого законопроекту землю зможуть купувати громадяни України, зокрема ті, у кого є подвійне громадянство, тобто паспорти інших держав. Також законопроект передбачає, що одне підприємство з іноземними інвестиціями може купити 210 тис. га землі в Україні, а кілька афілійованих з ним осіб можуть купити в іноземну власність до 1 млн га землі», — прокоментувала Юлія Тимошенко поданий до Верховної Ради за дорученням президента законопроект №2178 про внесення змін до законодавства про обіг земель.

За її словами, перед тим, як ставити подібні законопроекти про продаж 72% території України іноземцям, потрібно звернутися до народу і провести всеукраїнський референдум і запитати чи є підтримка українців для продажу сільськогосподарської землі.

«Україна має рухатись до цивілізованого обігу землі. Натомість сьогодні великі аграрні підприємства та фермерські господарства підійшли до можливого відкриття ринку землі в різко нерівних умовах. Одні, за 20 років свого існування, наростили фінансову спроможність, багато з них отримали іноземних інвесторів, держава кожного року виділяла їм гроші на різні програми, а інші ж існували поза правовим полем, не отримуючи жодної державної підтримки, не маючи можливості взяти кошти в борг в банках, бо «драконівські» відсотки відбирали весь прибуток. Хто з них сьогодні здатен купити сільськогосподарську землю — питання риторичне…», — прокоментувава народний депутат України Вадим Івченко.

За його словами, обіцянки влади щодо «дешевих кредитів» жодним чином не підтверджуються і заяви про те, що фермери матимуть переважне право на купівлю землі виглядають неправдою навіть під час поверхневого розгляду.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua