Депутат: В Україні набирає популярності емфітевзис

28 липня 2016, 07:50 9762

Використання емфітевзису поступово набирає популярності, оскільки цей інструмент є більш вигідним в порівнянні з орендою і надає гнучкість погодження істотних умов користування земельною ділянкою.

Таку думку у своєму блозі на LB.ua висловив народний депутат, заступник голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин ВРУ Олександр Бакуменко.

«За договором оренди людина буде отримувати кошти частинами, а за договором емфітевзису — відразу значну суму. Крім того, в емфитевзисі, на відміну від оренди, існує таке поняття, як лаудемія, коли власник має право на одержання відсотків від вартості права користування в разі його продажу», — зазначає нардеп.

За його словами, згідно інформації, наданої Держгеокадастром України та Міністерством юстиції, динаміка розвитку таких прав в Україні є позитивною: у період з 2011 по 2013 рік зареєстровано близько 2,5 тис. прав емфітевзису, за 2015 рік — понад 8 тис. прав емфітевзису. Також існує практика перепродажу права емфітевзису (за 2015 рік понад 200 випадків).

Дані Держгеокадастру. Джерело фото:  LB.ua
Дані Держгеокадастру. Джерело фото: LB.ua

Кількість зареєстрованих прав емфітевзису, включаючи перепродаж, за період з 2011 р. по 1 квартал 2016 р. виглядає наступним чином:

Дані Міністерства юстиції. Джерело фото: LB.ua
Дані Міністерства юстиції. Джерело фото: LB.ua

Для довідки: Емфітевзис — успадковуване речове відчужуване право володіння і користування чужою землею з обов'язком вносити орендну плату на користь власника й не погіршувати цю землю. Згідно з чинним законодавством між емфітевзисом і орендою є ряд відмінностей: цільове призначення земельних ділянок, терміни та плати за користування, можливістю передавання третім особам, застави, відчуження, спадкування.