Бакуменко: Держпідтримка має орієнтуватися на інновації

14 грудня 2018, 13:09 2084

Підтримка агропромислового комплексу державою на 2019 рік має враховувати всі негативні моменти 2018 року і зберегти в основному ті програми, які були направлені на розвиток інновацій в АПК.

Про це розповів під час X конференції «Ведення агробізнесу в Україні», організованої асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу», заступник голови аграрного комітету ВРУ Олександр Бакуменко.

«Аграрний комітет спільно з профільними комітетами ВРУ, міністерствами та КМУ визначили сильні сторони програми розвитку АПК і заклали на його підтримку 6,9 млрд грн. Проте із закладеного бюджету забрали 1 млрд грн (забравши по 500 млн грн з програми фінансової підтримки сільгоспвиробників та підтримки тваринництва). Таким чином, ці кошти були направлені у Фонд регіонального розвитку», — констатував він.

При цьому Олександр Бакуменко наголосив, що нардепи аграрного комітету пропонували відрахування за програмою компенсації кредитів на рівні 800 млн, проте бюджетний комітет підтримав лише 127 млн грн. До того ж комітет працював над тим, щоб повернути так звану «квазіакумуляцію» і направити на неї близько 1,5 млрд грн.

«Позитивним є те, що нам вдалося внести зміни до Податкового кодексу України — на 6 років до 2023 року не буде індексуватися нормативно-грошова оцінка землі (щороку вартість індексувалася на величину інфляції). Завдяки таким змінам для землекористувачів економія складатиме близько 8-10 млрд грн», — наголосив Бакуменко.

Крім цього, за його словами, у рамках програми фінансової підтримки кошти також передбачені на компенсацію вартості спеціальних вагонів для перевезення зерна і на обладнання для виробництва біоетанолу і електроенергії з біомаси, які були закуплені у вітчизняних виробників.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua