Агропорт змінює формат

07 жовтня 2019, 17:40 3018

10-12 жовтня на території Міжнародного аеропорту «Харків» «Агропорт» вшосте об’єднає інтереси агровиробників сходу. І це буде завершальний захід на території українських аеропортів. Під час стратегічної сесії 10 жовтня буде представлено нову стратегію розвитку в регіонах на 2020-2030 рр. та концепцію мережі технопарків «Агропорт».

Про це повідомляє прес-служба Agroport Ukraine.

«За 6 років роботи в аграрній сфері ми проаналізували та випробували багато різних форматів. В рамках «Агропорту» ми провели понад 150 заходів різного формату і дійшли висновку, що майбутнє для аграрної сфери безпосередньо лежить в площині інноваційних розробок. Техніка та технології неподільні між собою. Наш проєкт будується не тільки на ідеї створення нових можливостей для розвитку, ми маємо практичний досвід та партнерів для успішного розвитку наших спільних ініціатив, — відзначив генеральний менеджер Agroport Ukraine Дмитро Титаренко.

За його словами, реальні ринкові умови та нова політика на оновлення країни потребують нових підходів у згуртуванні ресурсів на усіх рівнях, з фокусами на діджиталізацію, децентралізацію та залучення приватних інвестицій. На відміну від багатьох існуючих галузевих підходів саме міжсекторні та екосистемні більш схильні забезпечити сталий розвиток територій.

І саме тому була розроблена нова стратегія «Агропорту», що не обмежується питаннями демонстрації агротехнологій у традиційних виставкових форматах, а охопить значно ширше коло: від інфраструктури з постійно діючими дослідницько-демонстраційними майданчиками до екосистеми для розвитку агробізнесу в цілому та шляхів його діджиталізації.

«Хочу нагадати, що перший «Агропорт» було засновано у 2014 році саме на Харківщині. За останні 6 років він набув значення одного з найбільших аграрних форумів, досвід якого впроваджується на заході та півдні країни. Саме так і харківський іннопарк також претендує стати першим «пілотним» хабом у національній мережі аграрних інноагропарків України», — підкреслив Дмитро Титаренко.

На думку ініціаторів, початок проєкту покликаний сформувати основу для нових інвестицій та інновацій з IT-участю для вітчизняного агробізнесу на сході України, в т.ч. Донбасі, та, відповідно, розгортання набагато ширших сталих міжгалузевих зв’язків. Регіональна ініціатива іннопарку «Агропорт Схід» вже увійшла до переліку інвестиційних проєктів масштабного жовтневого Національного інвестиційного форуму у Маріуполі, що буде присвячено відновленню Донбасу. А наприкінці минулого тижня вже відбулося перше публічне обговорення на регіональному рівні з представниками Всеукраїнського клубу нерухомості.

За даними експертів, в Україні один із найнижчих показників кількості індустріальних парків у світі. Станом на серпень 2019 року в Україні було зареєстровано 40 індустріальних парків (дані Мінекономрозвитку), а найбільша кількість сконцентрована у західних і центральних регіонах країни. Терміни функціонування таких парків складають від 30 до 50 років. Однак фактично діючих індустріальних парків в Україні — одиниці, а в Харківській області — жодного.


Для довідки: «Агропорт» — щорічний масштабний захід з підтримки фермерства та сільгоспвиробників України і Східної Європи. Проходить з 2015 року за участю Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в рамках Всесвітнього дня продовольства. З 2016 року «Агропорт» об'єднав фермерів усієї України і проводиться в форматі Захід-Схід. Форум є комплексним і складається з виставки техніки і технологій для фермерства, інвестиційної конференції та серії семінарів, круглих столів та зустрічей бізнесу. З моменту заснування проходить на майданчиках міжнародних аеропортів. Організатори форуму: Департаменти агропромислового розвитку Львівської, Херсонської та Харківської облдержадміністрацій та консалтингова компанія ТОВ «Авіабренд».