Аграрне рейдерство: влада і учасники ринку об'єднують зусилля

06 вересня 2017, 14:54 3310

Слідчі органи у 2017 р. відкрили 44 кримінальних провадження щодо рейдства в аграрному секторі. За результатами досудового розслідування надіслані до суду обвинувальні акти лише у 3-х кримінальних провадженнях, 1 провадження зупинене у зв'язку із розшуком підозрюваного, ще 1 — закрито, решта — 39 перебувають у провадженні.

Такі данні наводился 5 вересня під час широкого засідання Комітету аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради за участю парламентаріїв, представників Мінюсту, Мінагропроду, МВС, Нацполіції, Генпрокуратури, Держгеокадастру, профільних аграрних асоціацій, фермерських господарств, науковців, повідомив  заступник голови комітету ВРУ з питань агрополітики та земельних відносин Олександр Бакуменко на сторінці Facebook.

Як зазначається, жертвами рейдерів в основному стають фермерські господарства у яких в користуванні знаходиться від 1000 до 3000 га землі.

«Цього року рейдерські захоплення вийшли на новий рівень. Так, в попередні роки це відбувалося, в основному, за допомогою та під прикриттям озброєних угрупувань, а сьогодні рейдери не тільки займаються фальсифікацією договорів оренди та крадіжками врожаю, вони почали захоплювати цілі підприємства, переоформлюючи їх на себе з грубим порушенням вимог закону», — пише Бакуменко.

Він наголосив, що така ситуація, у разі відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення, погрожує новою хвильою рейдерства, адже виникає серйозна проблема, що таким же чином можуть позбавляти права власності на землю і звичайних громадян. Для відновлення порушених прав громадянам будуть потрібні значні фінансові затрати та час.

«Також потрібно відмітити, що рейдерство в Україні набуло такого розмаху ще й через такі фактори, як недосконалість судової влади, неефективна робота правоохоронних органів, корумпованість органів влади і низький рівень правової культури. На сьогоднішній день в Україні відсутня досконала система захищеності прав власності як об»єктів нерухомості, так і корпоративних прав. Це питання складне і простих рішень на жаль не має, їх потрібно вирішувати комплексно», — пояснив парламентар.

Бакуменко нагадав, що у серпні-вересні в Україні розпочалася робота зі створення оперативних штабів для мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників та землекористувачів, а також прийнято рішення щодо відновлення роботи Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств.

«Такі рішення, безперечно, сприятимуть взаємодії центральних та місцевих органів виконавчої влади і забезпеченню узгодженості їх дій, спрямованих на захист прав власників і користувачів земельних ділянок», — вважає депутат.

Під час засідання представники органів державної влади і суб'єктів господарювання аграрного сектору економіки, які на собі відчули махінації рейдерів, висловили свої думки щодо вирішення цього питання.

«Переконаний, що результати нашої спільної роботи сприятимуть подоланню цього негативного явища.  Наше завдання — захист селянина та фермера. Вважаю, що саме правоохоронні органи повинні відігрівати основну роль в цьому процесі», — додав Бакуменко.

Він зазначив, що народні депутати зі своєї сторони докладуть максимум зусиль до вирішення на законодавчому рівні проблем та колізій, які дозволяють недобросовісним особам спекулювати законодавством.