Аграріям розповіли, де взяти кошти для купівлі землі

05 липня 2021, 08:00 3254

Філософія земельної реформи, яка передбачає обмеження до 100 га та вилучення іноземців із цивільного обороту купівлі-продажу землі на території України, встановлює перехідний етап для забезпечення сільгоспвиробникам пріоритетного права її викупу, а також забезпечення належних програм фінансування.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час прес-конференції, присвяченої відкриттю ринку землі.

«За державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» понад 25 млрд грн вже видані безпосередньо аграріям, за державною програмою «Часткова компенсація відсоткової ставки кредитів» — 1,2 млрд грн», — повідомляє Роман Лещенко.

За його словами, другого читання в Верховній Раді чекає проєкт Закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» № 3205-2, який надасть можливість з боку держави більш ніж на 50% закрити питання кредитних ризиків для малих фермерів до 500 га.

«Четверте — передбачається зростання державної підтримки агропромислового комплексу до 1% ВВП на 2022-2024 рр. Тобто ми збільшили фінансування агросектору з точки зору забезпечення дешевого кредитного ресурсу для викупу малим та середнім товаровиробникам землі», — зазначає Роман Лещенко.

Також він звернув увагу, що понад 0,5 млн га земель знаходяться на державному акті на право постійного користування та належать фермерам, котрі не мали повноцінного права власності на землю.

«Тепер аграрії отримали право викупити землю протягом 10 років за вартістю нормативної грошової оцінки. Фактично вартість її викупу буде відповідати вартості річної оренди. При цьому право власності переходить до них вже в перший рік», — зауважує Роман Лещенко.

Він додав, що, крім того, триває дискусія на рівні уряду, Президента, парламенту в питанні балансу земель, які залишилися на акті постійного користування.

«В державній власності залишилося 750 тис. га — це землі НААН та інших відомств, які розглядаються для створення Земельного банку України з відповідною реалізацією земельних аукціонів здачі в оренду такої землі для формування фонду коштів на підтримку українського аграрія» — пояснює Роман Лещенко.

Він підкреслив, що друге півріччя 2021 року не буде періодом ажіотажу, активного руху, адже в Україні триває процес становлення, формування якісно нових земельних відносин з відповідними інструментами та наповнення відповідних практик. На думку міністра, основний рух земельної реформи з точки зору економічно-ділової активності буде в 2022 році.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua