Аграрії скорочують споживання пального

28 серпня 2018, 19:00 2658

Загальне споживання паливно-енергетичних ресурсів у агропромисловому виробництві (АПВ) за роки незалежності України мало тенденцію до скорочення.

Про це свідчать дані Інституту механізації та електрифікації сільського господарства (ІМЕСГ) НААНУ, повідомляє «АгроЮг».

За даними науковців, за останні 20 років обсяги застосування дизельного пального зменшились в 2,8 разу, що є результатом реалізації енергоощадних технологій у рослинництві і скорочення чисельності поголів«я у тваринництві.

Зменшення використання бензину в 11,4 рази відбулось за рахунок переоснащення автомобільного парку автомобілями, обладнаними дизельними двигунами, і залучення до виконання транспортних робіт сторонніх організацій, а також завдяки розширенню практики продажу врожаю на умовах франко-тік, франко-елеватор та навіть франко-поле. Додатковим фактором скорочення обсягів витрат пального стало економне його споживання після переведення сільськогосподарських виробників на приватну основу, вважають спеціалісти.

В енергобалансі АПВ левову частку енергоносіїв складають імпортовані природний газ, щорічна потреба якого становить більше 330 млн м3, скраплений газ в обсягах більше 3 тис. т та продукти переробки нафти: дизельне пальне — більше 1,3 млн т, бензин — більше 130 тис. т.

При цьому у галузі рослинництва використовується більше 93% дизельного пального і 90% бензину від загальної кількості їх споживання.

Окрім того, для енергетичних цілей використовують 6,5 тис. м3 дров та 3,5 тис. т брикетів паливних і щорічно споживається майже 3 млрд кВт год електроенергії, що становить 1,5% від її загального обсягу, виробленого в Україні.