Аграрії просять уряд повернути сульфат амонію

31 січня 2018, 08:00 5896

«Всеукраїнський аграрний форум» (ВАФ) звернувся до прем«єра-міністра України Володимира Гройсмана з проханням розглянути можливість внесення змін до Постанови Кабінету міністрів України від 20.12.2017 року № 1022, а саме — виключити із п. 3 товарну позицію «3102 21 00 00 Сульфат амонію».

Звернення підтримали організації-члени ВАФ: ГС «Аграрний Союз України», ГС «Всеукраїнська аграрна рада», Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, ВГО «Українська аграрна конфедерація», Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та Союз хіміків України, говориться у повідомленні УКАБ.

Згідно з розрахунками вже цієї весни українські аграрії ризикують зіштовхнутися з критичним зростанням дефіциту сірковмісних добрив, потреба в яких оцінюється в 360–400 тис. т щорічно, пояснили представники асоціацій.

Протягом 2017 р. вітчизняними хімічними підприємствами вироблено близько 130 тис. т сірковмісних добрив, що втричі менше від потреби. На 2018 р. українськими підприємствами заплановано виробити 220–240 тис. т азотно-сіркового добрива гранульованого (АСДГ), сировиною для якого є сульфат амонію кристалічний капролактамовий, додали у ВАФ.

«Основним постачальником сульфату амонію в Україну був «ГродноАзот» (Білорусь), але після запуску аналогічного виробництва на «БелАгроФерт» (м. Гродно) уся білоруська сировина переробляється на місці. У зв'язку з чим поставки цього продукту в Україну припинено», — говориться у зверненні.

В Україні зазначена сировина відсутня, через те, що установка з випуску сульфату амонію на черкаському ПАТ «Азот» (у складі виробництва капролактаму) не працює близько 5 років. Санітарна установка з виробництва сульфату амонію на ПАТ «Сумихімпром» є малопотужною і не покриває потребу вітчизняних підприємств.

«Ситуацію загострено із прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 20.12.2017 року №1022, відповідно до якої з 01.03.2018 р. забороняється ввезення на митну територію України, зокрема, сульфату амонію російського походження, що на сьогодні є єдиним доступним джерелом постачання сировини для виготовлення сірковмісних азотних добрив», — додали в асоціації.

Таким чином, реалізація положень цієї постанови частині зазначеної товарної позиції, на думку профільних асоціацій, призведе до зупинки українських заводів, вивільнення сотень працівників та додаткових навантажень на ринок праці і соціальні страхові фонди. Сума недоотриманих державою податків і зборів лише від Групи компаній «УкрТехноФос» за 10 місяців п.р. складе близько 38,9 млн грн, з них: податку на прибуток — 10,8 млн грн, податку на додану вартість — 21,0 млн грн, податку з доходів фізичних осіб, єдиного соціального внеску та військового збору — 7,1 млн грн, пояснили у ВАФ.