Аграрії просять уряд допомогти відновленню нормальної торгівлі зерном

26 вересня 2017, 09:34 2124

Найбільші аграрні асоціації України надіслали офіційне звернення до прем'єр-міністра та міністра юстиції з проханням якомога скоріше зареєструвати наказ Міністерства фінансів від 18 вересня №776, що вирішує проблему з блокуванням податкових накладних, через яку велика кількість підприємств не може реалізувати зібраний врожай.

Про це говориться у повідомленні Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

Звернення підписали ВАР, Асоціація виробників молока, асоціація «Свинарі України», Аграрний союз України, Українська аграрна конфедерація та Український клуб аграрного бізнесу.

Як зазначається у зверненні, нормальна торгівля сільгосппродукцією стала неможливою у зв'язку з роботою автоматичної системи зупинки реєстрації податкових накладних. Ця програма зараховує операції аграрних підприємств до розряду фіктивних, оскільки вони закуповують одні товари (ЗЗР, насіння, міндобрива та ін.), а продають зовсім інші (пшеницю, ячмінь, соняшник тощо).

Розблокування податкової накладної відбувається шляхом подачі до ДФС так званої технологічної карти, яка надає інформацію про діяльність підприємства. Реєстрація техкарт проводиться співробітниками податкової вручну за рішенням спеціальної комісії в ДФС, що в масштабах всієї галузі займе тривалий час. Саме тому згаданий наказ Мінфіну передбачає автоматичну (а не шляхом рішення комісії) реєстрацію технологічних карт для всіх сільськогосподарських підприємств, що були платниками ПДВ за спецрежимом у 2016 р. або є отримувачами бюджетних дотацій цього року.

У своєму зверненні аграрії наголосили, що більшість рослинницької продукції реалізується восени після збирання врожаю, тому проблеми в роботі системи і ДФС загрожують створенням штучної кризи у всьому рослинництві і потребують негайного вирішення.

«Неможливість реєстрації податкової накладної, що є передумовою надання податкового кредиту покупцеві, призводить до призупинення оплати за відповідними договорами купівлі-продажу і відповідно ставить під загрозу зриву проведення осінніх польових робіт. Зазначене спричинить колапс агропромислового комплексу України, різке зростання цін та дефіцит цілої низки харчових продуктів», — йдеться у зверненні.