Аграрії закликають Порошенка підписати відміну соєвих правок

25 травня 2018, 11:33 3548

Громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум» (ВАФ) звернулась до Президента Україна Петра Порошенка з проханням у найкоротші терміни підписати законопроект 7403-д, яким скасовуються так звані «соєві правки».

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Укераїнський клуб аграрного бізнесу», яка входить до ВАФ разом з Аграрним союзом України, Всеукраїнською аграрною радою, Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад, Союзом птахівників України, Українською аграрною конфедерацією.

Як зазначається, 22 травня 2018 року Верховною Радою України за результатами голосування і підтримки зі сторони 249 народних депутатів України, було ухвалено проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур», яким скасовується норма щодо невідшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку для виробників, що самостійно здійснюють експорт, за основу і в цілому.

«У разі ветування даного законопроекту та відсутності бюджетного відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку буде нанесено велику шкоду фермерам, що призведе до падіння закупівельних цін на дані культури в середньому на 16,7% і як результат, зробить їх вирощування нерентабельним. Також це сприятиме зростанню прибутків великих компаній-переробників соєвих бобів та ріпаку», — зазначається у звернені ВАФ.

У зверненні зазначається, що в Україні скорочуються посівні площі під соєю і за попередніми прогнозами скорочення у цьому виробничому сезоні складе близько 10%, а у випадку відсутності відшкодування ПДВ при експорті, низка компаній, підприємств і фермерів, будуть вимушені ще більше скорочувати посівні площі під сою та ріпак вже в наступному році.


Для довідки: 7 грудня 2017 року Верховною Радою України ухвалено в другому читанні та в цілому проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (реєстр. N 6776-д). Зазначеним законопроектом було передбачено скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних культур: сої, ріпаку та соняшнику.

21 грудня 2017 року Верховна Рада України прийняла рішення про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», яким уточнено положення щодо скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних культур, а саме — передбачено звільнення від ПДВ операцій з експорту соєвих бобів на період з 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року та насіння свиріпи, ріпаку — з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року.