Аграрії закликають парламент розібратися з соєвими правками до посівної

21 березня 2018, 11:31 3336

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) закликає народних депутатів якнайшвидше вирішити питання повернення ПДВ при експорті сої та ріпаку та усунути дискримінаційну норму для сільгоспвиробників.

Як говориться у повідомленні УКАБ, 20 березня Верховна Рада включила до порядку денного сесії законопроекти 7403, 7403-1, 7403-2 «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур». Останнім пропонується виключити пункт 63 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, тобто відмінити так звані соєві правки.

«За кілька днів стартує весняна посівна 2018. Не всі виробники вирішили, що сіятимуть навесні, і чекають рішення щодо сої. Важливо саме сьогодні розглянути в податковому комітеті і завтра в сесійні залі Верховної Ради законопроект № 7403-2, щоб дати чіткий сигнал виробникам, що соя як цінна культура для сівозміни, високомаржинальна культура і надалі буде рентабельною», — зазначив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький.

Враховуючи те, що наступний пленарний тиждень відбудеться аж у квітні, в УКАБ вважають, що відкладати ухвалення законопроекту не можна.

В опитуваннях агровиробників, які асоціація проводила в рамках дослідження UCAB Metrics, були досліджені тенденції на ринках сої. Опитування агровиробників показали потенційне зменшення на 10% посівних площ сої вже цього сезону. Результати дослідження будуть представлені Тарасом Висоцьким на засіданні парламентського комітету з питань податкової та митної політики як підтвердження помилковості попередньо ухвалених депутатами рішень.

«Агровиробники, які орендують до 500 га землі, планують зменшувати посіви сої на 15-25%. Їх відповіді підтвердили припущення, що найбільш чутливими до рішення про відміну експортного ПДВ на ріпак та сою виявилися дрібні та середні господарства. Вони є  найбільш незахищеними у випадку відміни експортного ПДВ на сою та ріпак. Такі агровиробники не можуть швидко диверсифікуватися, не мають інтегрованих процесів та залишаться просто обкраденими», — прокоментував Тарас Висоцький.

В УКАБ переконані, що ухвалення законопроекту № 7403-2 забезпечить недопущення завдання збитків аграріям, які займаються виробництвом олійних культур, та сприятиме зміцненню репутації України як надійного торгового партнера.


Для довідки: 7 грудня 2017 року Верховною Радою України ухвалено в другому читанні та в цілому проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (реєстр. N 6776-д). Зазначеним законопроектом було передбачено скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних культур: сої, ріпаку та соняшнику.

21 грудня 2017 року Верховна Рада України прийняла рішення про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», яким уточнено положення щодо скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних культур, а саме — передбачено звільнення від ПДВ операцій з експорту соєвих бобів на період з 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року та насіння свиріпи, ріпаку — з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року.