Аграрії запропонували створити в Україні Земельний банк

21 вересня 2016, 09:00 2781

Запровадження будь-яких інструментів поводження із землею сільгосппризначення можливе після розробки відповідного цивілізованого земельного законодавства і створення структури, відповідальної за збереження кількості родючих ґрунтів та їхньої якості.

Про це повідомив голова Аграрної партії України (АПУ) Віталій Скоцик, коментуючи заяву прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо необхідності запровадження механізму, коли договір оренди на землю може стати заставою, повідомляє АПУ.

«Механізм застави орендних прав є недієвим. Завжди є  третя сторона. Це власник землі. Немає земельного банку. Уявіть собі, що користувач землі підписав договір оренди у земельного власника. Не виконав свої зобов’язання перед банком. Що банк комерційний робить? Він забирає у людини право оренди і намагається його продати, щоб повернути гроші. Ціна такого продажу може бути неприйнятно низькою. Земля швидко опиниться в руках великих латифундій та міжнародного капіталу», — зазначив Віталій Скоцик.

Голова Аграрної партії переконаний, що має бути створена спеціалізована структура, відповідальна за обіг земель.

«В більшості країн світу є державний земельний банк або агенція, чи комісія. Саме ця структура приймає рішення, що робити із землею. До її ж функцій входить захист землі, тобто вона слідкує, щоб не зменшувалася площа та якість родючих ґрунтів», — сказав Віталій Скоцик.

На думку політика, необхідно завершити аграрну реформу, а вже потім говорити про різні конкретні інструменти.

«У нас реформа триває вже 26 років і ніяк не завершиться. Необхідно накласти мораторій хоча б на два роки, але використати цей час для створення усього необхідного законодавства для обігу землі. Це законодавство має гарантувати кілька ключових речей: збереження якості та кількості землі, заборону продажу іноземцям і надмірної концентрації в одних руках, усі необхідні інструменти цивілізованого поводження із землею. Тоді можна говорити про такі конкретні речі, як застава, лізинг, передача тощо. Сьогодні, коли в Україні рейдерство є нормою, а ти не знаєш, чи будеш збирати врожай, який посіяв, жодне розширення прав на заставу землі не дасть результату», — переконаний парламентар.


Для довідки: Нагадаємо, Президент Петро Порошенко, виступаючи з щорічним посланням у Верховній Раді, закликав відкрити ринок землі в Україні.