Науковці створили пиво з молока

15 квітня 2018, 08:00 4162

Дослідницька група під керівництвом Сема Алкейна, доцента кафедри дослідження харчових продуктів університету Корнелл в штаті Нью-Йорк, створила алкогольний пивний напій з кислої сироватки.

Якщо досліди будуть успішними, і якщо продукт вийде смачним, це буде означати створення нового типу алкогольного напою, пише newyorkupstate.com.

Це також допоможе вирішити проблему утилізації кислої сироватки, побічного продукту при виробництві грецького йогурту на підприємствах штату Нью-Йорк.

Як повідомляється в прес-релізі університету, кисла сироватка має дуже обмежені можливості вигідного застосування. З нею мають справу такі компанії, як Chobani і Fage, де при виробництві грецького йогурту з високим вмістом протеїну відокремлюють сироватку.

Алкейн, колишній менеджер по розробці продуктів компанії Miller Brewing Co., сподівається, що молочна кисла сироватка може приєднатися до списку інших сільськогосподарських продуктів, з яких виробляють алкогольні напої. До них відносяться ячмінь, кукурудза і жито (для пива і спиртних напоїв), виноград, яблука та інші фрукти для сидру і вина.

«Виробництво пива крутиться саме навколо цих продуктів, але молочні продукти взагалі не згадуються в цьому списку. Якби ми могли перетворити сироватку в те, що люди хотіли б пити, це відкрило б абсолютно нові економічні можливості для підприємців і пивоварів, а також для вивчення і впровадження інновацій», — заявляє Алкейн.

До теперішнього часу Алкейн і його колеги успішно зробили сироваткове пиво з низьким вмістом алкоголю з кисло-солоним смаком, схоже на один з німецьких сортів пива. У ньому всього 2,7% алкоголю, це приблизно половина того, що міститься в стандартному американському лагері, такому як Budweiser. 

Дослідникам в Корнелл доводиться долати деякі перешкоди, наприклад, з'ясовувати, як перетворити цукор кислої сироватки, лактозу, в спирт. Традиційні пивні дріжджі не працюють, тому Алкейн і його команда експериментують з іншими методами, щоб зробити кислу сироватку здатною до ферментування.

Проте, Алкейн вважає, що молочний алкоголь може з'явитися на ринку протягом декількох років.