Українські села переходять на сонячну енергію

06 листопада 2016, 09:00 18912

В с. Варяж Сокальського району на Львівщині рік тому з'явилася сонячна електростанція, яка дозволила його жителям практично повністю відмовитися від споживання традиційних джерел енергії.

Інвестиції для реалізації проекту допомогли знайти активісти, повідомляє RBN.

Зараз, як повідомляє видання, в десяти селах в шести областях України «вхопилися» за сонячну енергетику за гроші ЄС. Однак виникла ще одна серйозна проблема — транспортування виробленої енергії до користувача. Для цього потрібні електромережі, які належать обленерго.

«Громада села Тюдова оформила з енергетиками «нестандартне приєднання». Встановили сонячну електростанцію відкритого типу, приєднали її до існуючої лінії електропередач, одночасно уклавши угоду з «Прикарпаттяобленерго» про оренду цих ліній з метою транспортування ними виробленої сонцем електричної енергії», — ділиться досвідом координатор проекту ЄС-ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Микола Никифоряк.

Таким чином, українські села поступово перетворюють країну і розвивають напрямок альтернативної енергетики, що є чудовим досвідом і можливостю відмовитися від імпорту газу з Росії.


Для довідки: нагадаємо, що прем'єр-міністр поставив заміщення імпортних джерел енергії як одну з пріоритетних і важливих завдань для країни.