Вчені виявили ген, який робить гриби патогенами

26 жовтня 2017, 19:00 3334

Вчені з лабораторії Ротсамстід (Велика Британія) виявили ген, який перетворює гриби на патогенні мікроорганізми.

Молекулярний патолог Джейсон Радд та його колеги шукали гени патогену пшениці Zymoseptoria tritici, що призводить до виявлення плямистості листя. Під час дослідження виявили один зразок без філаментів гіф, які є важливими при вторгненні грибків до організму, пише Rothamstead Research

«Ми намагалися ототожнити втрату вірулентності з випадковими мутаціями генома, частота мутації відповідала 1 на 1000. При цьому помітили ушкоджені гіфи в одному із зразків та ідентифікували ген, що зазнав мутації», — пояснив Радд.

Цей ген кодує глікозилтрансферазу, білок, який дозволяє грибним гіфам рости і поширюватися по всій поверхні рослини. Без цього білка гіфи не ростуть, а грибки не поширюються.

Подальші аналізи показали, що один і той же ген присутній у більш ніж 800 геномах таксономічно різноманітних грибках, які в основному заражають рослини та людину.

Команда дослідників зараз працює над характеристикою білка і розробляє фунгіцидний спрей для нерозповсюдження спор грибка до того, як вони стануть патогенними.