Вчені знайшли економний спосіб вирощування томатів

27 вересня 2016, 18:00 2666

Вчені з інституту Бойс Томпсон (США) знайшли спосіб більш продуктивного і економного вирощування помідорів.

Зокрема, професор Джойс Ван Ек і вчений Сарика Гупта розробили метод «перетворення» томата. Цей процес включає в себе введення ДНК бактерії в геном помідора і вирощування нової рослини. Додаючи гормон рослини ауксин в середу, яка сприяє зростанню томатних клітин, можна прискорити зростання помідора, повідомляє «Зерно».

Як правило, перетворення відбувається за рахунок використання ґрунтової бактерії Agrobacterium tumefaciens, сегмент ДНК якої поміщають в клітини тканин саджанців помідорів. Трансформовані клітини пересаджують в середу регенерації рослин, яка містить поживні речовини та гормони, що сприяють росту тканин крихітної рослини. Потім ці проростки переносять в середу, яка стимулює ріст кореневої системи.

По закінченню рослину можна пересаджувати в звичайний ґрунт. Ауксин додають і в середу регенерації рослин, і в середу, стимулюючу зростання коренів. Введення цього гормону скорочує час вирощування помідорів з 17 тижнів до 11.

У лабораторії вчені проводять вже не перше перетворення томата. Дослідники намагаються з'ясувати, як окремі гени можуть впливати на ріст і розвиток рослини. Новий спосіб «перетворення» помідорів скорочує не тільки час вирощування, а й кількість використаних матеріалів, що істотно заощаджує кошти. А основна мета вчених з США — зрозуміти, як за допомогою генів підвищити врожайність не тільки помідорів, а й інших сільськогосподарських культур.