Традиційна селекція змінює склад кукурудзи більше, ніж при ГМ

01 травня 2017, 10:15 2961

Дослідники з компанії Dow AgroScience під керівництвом Род А. Герман оцінили вплив схрещення (комбінування) генетично модифікованих (ГМ) подій на біохімічний склад зерна кукурудзи і порівняли його з впливом, що обумовлений створенням не генно-модифікованих гібридів.

Зокрема, композиційну подібність семи рослин із комбінованими ознаками (ГМ-стеки), що містять подію DAS-Ø15Ø7-1, порівнювали з їх відповідними не ГМ майже ізогенними гібридами (ізо-гібриди) та з не ГМ-гібридами і їх ізо-гібридами, пише Plant Biotechnology Journal.

Для цього використовували точкові насадження з метою візуалізації результатів порівняння.

Виявилося, що склад ГМ рослин із комбінованими ознаками був ближчим до складу їх ізо-гібридів, у порівняння зі складом не ГМ гібридів по відношенню до їх ізо-гібридів. Таким чином, традиційна селекція може більше впливати на композиційний склад культур, ніж трансгенез або комбінування ГМ подій.

Ці дані можуть поставити під сумнів вимоги до вивчення складу ГМ культур, особливо з комбінованими ознаками, якщо для раніше вже була показана їх композиційна подібність із відповідними ізо-гібридами.