ГМО соєва олія викликає менший рівень ожиріння

27 жовтня 2017, 19:00 5215

Дослідники з Університету Каліфорнії, Ріверсайд (UCR), дослідили соєву олію, що отримана з генетично модифікованих (ГМ) рослин, і яка використовується в ресторанах.

Було встановлено, що, хоча вона викликає менші ожиріння та інсулінорезистентність, ніж звичайна соєва олія, її вплив на діабет та виникнення жирової дистрофії печінки аналогічний до впливу традиційної соєвої олії, повідомляє UCRToday.

Дослідники випробували ГМ соєву олію Plenish®, вироблену компанією «DuPont» у 2014 році. Ця олія модифікована таким чином, що має низький вміст лінолевої кислоти, завдяки чому така олія подібна за своїм складом до складу оливкової олії, основи середземноморської дієти, і вважається більш здоровою для вживання в їжу. Під час дослідження також порівняли традиційну соєву олію і олію Plenish® з кокосовою олією, яка багата на насичені жирні кислоти та серед усіх протестованих дієт з високим вмістом жиру викликає найменш зростання показника маси тіла.

«Ми виявили, що всі три олії підвищують рівень холестерину в печінці та крові, розвіявши популярний міф про те, що соєва олія знижує рівень холестерину», — говорить профессор клітинної біології  Френсіс Сладек, який керує дослідницьким проектом.

Дослідницька група також порівняла олію Plenish® з оливковою олією. Обидві олії мають високий вміст олеїнової кислоти, жирної кислоти, яка, як вважається, знижує артеріальний тиск і допомагає знизити масу тіла. Вони виявили, що оливкова олія має такий же ефект, як і олія Plenish® — викликає більше ожиріння, у порівнянні з кокосовою олією, хоч і менше, ніж традиційна соєва олія, а також і до жирової дистрофії печінки, що стало несподіванкою, оскільки оливкова олія, як правило, вважається найбільш здоровою з усіх рослинних олій.

«Олія Plenish®, що має в складі жирну кислоту, подібну до оливкової олії, викликає гепатомегалію або збільшену печінку та дисфункцію печінки, як і оливкова олія», — каже перший співавтор дослідницької роботи Пунамйот Деол.