Дерева «навчили» виробляти електроенергію

20 жовтня 2016, 19:00 3180

Французька компанія NewWind розробила штучне дерево, листям якого служать невеликі вітряні турбіни, сконструйовані таким чином, що можуть виробляти електрику навіть за дуже слабкого вітру.

Штучне дерево оснащено 54 «аеролистями», кожен з яких може виробляти до 100 Вт електроенергії. Таким чином, максимальна річна продуктивність дерева становить близько 5,4 МВт, передає «Хайтек».

Правда, за словами представника компанії, в реальності дерево генерує набагато менше — в середньому від 1000 до 2000 кіловат-годин на рік.

Проте, якщо врахувати, що в США середній рівень споживання електрики на одну людину склав в 2014 р. 10 932 кіловат-години, то встановлення такого дерева у дворі може здатися цілком виправданим, адже воно зможе генерувати приблизно 18% всієї використовуваної в будинку енергії. Крім того, дизайн дерева виглядає досить привабливо в порівнянні зі звичайними вітряками.

 

 

NewWind вже встановила кілька зразків у Німеччині, Швейцарії та Франції, причому замовниками виступали або муніципалітети, або комерційні організації. Для індивідуальних споживачів до 2018 р. буде також спеціально розроблено зменшену модель дерева, проте ціна таких конструкцій може бути досить високою — сьогодні дерева великого розміру коштують $55 350 кожне.


Для довідки: використання енергії вітру стає одним із найпопулярніших способів переходу на відновлювальну енергетику по всьому світі. За прогнозами експертів, у найближчі десять років вироблення енергії вітру в Європі може збільшитися на 140 ГВт, а в США, як вважають в американському Міністерстві енергетики, загальний потенціал використання вітряних джерел енергії становить не менше 2058 ГВт.