logo

Наука та технології

Британські науковці вивели картоплю, стійку до фітофтори

Британські науковці вивели картоплю, стійку до фітофтори

Наука та технології 12 листопада 2017. 07:51 1263

Група дослідників під керівництвом професора Джонатана Джонса з лабораторії Sainsbury в Науковому парку Норідж(Велика Британія) успішно модифікувала картоплю популярного сорту Маріс Пайпер шляхом введення гену стійкості до фітофторозу від дикорослої картоплі.

Ця нова генна модифікація сорту Маріс Пайпер дає надію на зміцнення сорту та можливість уникнути використання хімічних фунгіцидів у процесі вирощування картоплі, пише BBSRC.

«Перший рік польового випробування сорту Маріс Пайпер дав блискучі результати. Ми спостерігали резистентність до фітофторозу у всіх лініях», — розказав професор Джонс.

Польові випробування в Норіджі тривають, і наступного року команда почне вивчати генетичні ознаки, які можуть покращити якість бульб. Команда сподівається на отримання урожаю менш схильного до пошкодження, що забезпечить стабільність ринку картоплі у Великій Британії.


Для довідки: фітофтороз є серйозною проблемою в усьому світі, а також став значним фактором голоду в Ірландії в 1840-х рр.

Новини

Показати все

Блоги