Рішення для підвищення ефективності висівних комплексів окупаються за сезон

22 серпня 2020, 12:42 3500

Компанія Precision Planting разом з АМАКО на щорічній ХХХІІ Міжнародній агропромисловій виставці «АГРО-2020» презентувала нові для України рішення з оптимізації та покращення якості роботи посівної техніки.

«Цього року демонструємо рішення для двоступінчастого закриття борозни, що використовується в просапних сівалках, — FurrowForce. Це система з пневматичною подушкою та контролером, які дозволяють оптимізувати процес закриття борозни і забезпечувати однаково рівномірний тиск на поверхню ґрунту», — ділиться регіональний менеджер Precision Planting Сергій Демко.

Зокрема, за допомогою інноваційної системи вдається досягати набагато більшої рівномірності сходів, а також пришвидшувати їх появу.

«Ми провели невеликий експеримент, висіявши в акваріумах насіння кукурудзи з імітацією різного тиску на поверхню — надлишкового, оптимального та недостатнього. На простому прикладі помітно, наскільки відрізняються сходи за часом їх появи та рівномірності», —розповідає Демко. В оптимальному варіанті насіння зійшло на добу раніше, отримано дружні сходи. В умовах недостатнього тиску насіння зійшло на добу пізніше. У зразку з надлишковим тиском на ґрунт сходи з’явилися на дві доби пізніше.

«Якщо в полі процес закриття насіння після посіву технологічно не завершено як слід, то результат буде аналогічний», — говорить регіональний менеджер Precision Planting.

Додає, що зараз пристрій встановлений на демонстраційних сівалках. Результати попереднього застосування в полях — відмінні.

«Оптимізуючи притискне зусилля, ми покращуємо структуру борозни і дозволяємо кореневій системі рослини оптимально розвиватися. В умовах достатнього зволоження недоущільнення або переущільнення, можливо, не матиме дуже великого значення, але в разі будь-яких стресових умов, наприклад, нестачі опадів, неоптимальна борозна відразу дасть про себе знати», — пояснює менеджер.

Ще один не новий продукт для компанії, але новий для України — це системи для контролю зернових сівалок. «На опорні колеса зернових сівалок ми можемо встановити датчики тиску і отримати притискне зусилля таким приблизно способом, як і на просапних агрегатах. Також можемо під’єднатися до датчиків блокування і значно покращити моніторинг та візуалізацію дистрибуції насіння по всіх сошниках», — ділиться Демко.

Він також додає, що аграрії дуже зацікавлені у дообладнанні посівних комплексів. Але часто не знають про всі доступні можливості.

«Всі наші продукти розробляються з розрахунком, що вони окупляться за сезон. Мета —покращення не тільки технології, а й економічної ефективності», — говорить представник Precision Planting. Кожна розробка спрямована на вирішення певної агрономічної проблеми — формування борозни, точне внесення добрив, прикочування, створення притискного зусилля секції, дозування насіння, усунення двійників та пропусків, швидкісний посів тощо.

До того ж, додає він, відпадає необхідність купувати нову сівалку. Рішення Precision Planting дозволяють додати на існуючий агрегат ту технологію, яка часто недоступна у виробників нового обладнання. Це набагато дешевше, ніж купувати нову сівалку.

Нині компанія розширює лінійку сумісності продуктів із різними брендами техніки. На даний час рішення можна встановити на всі сівалки американського виробництва — як то AGCO, John Deere тощо. Також інженери працюють з європейськими продуктами і вже мають рішення для сівалок Gaspardo та Monosem, які згодом будуть доступні на ринку. На черзі — Horsch та Vaderstad.