Ландтех провів експеримент з точного землеробства на полях університету

31 жовтня 2019, 16:41 2025

Зі 162 га поля Миколаївського національного аграрного університету компанія «Ландтех» на 2/3 частині виконала роботи з диференційованого внесення добрив для наочної демонстрації переваг використання точного землеробства.

Презентація результатів експериментального проєкту «162 га цифрового поля» відбулась в рамках міжнародної виставки AgroComplex 2019.

«Цього року ми розпочали співпрацю з Миколаївським національним аграрним університетом. Для співпраці було обране поле, на якому вже були посіяні озимі  (пшениця та ячмінь). Після сходу снігу в першу чергу ми виконали фотознімання поля за допомогою дрона та спеціальної спектральної камери, встановленої додатково. На основі отриманих даних ми проаналізували якість сходів, рельєф поля, виокремили зони продуктивності, — розповідає керівник відділу точного землеробства компанії «Ландтех» Антон Мєзінов. 

Використовуючи дані, отримані зі спектральної камери, ми побудували карту диференційного внесення добрив на нашу, експериментальну, частину поля. В свою чергу університет виконував традиційне розкидання добрив на своїй, контрольній, частині поля із загальною нормою».

За словами експерта, приріст по урожайності озимої пшениці склав 5%, по ячменю — 1,2%. Економія на витратах на паливо склала 2 $/га. 

«На цьому «Ландтех» не зупиняється: на наступний рік у нас 100 га під озимий ячмінь, де вже виконаний посів. Також, можливо, будемо сіяти гібриди кукурудзи на ділянці під зрошенням», — додав Антон Мєзінов.  

Вже на наступний рік на 100 га університетського поля будуть повністю виконані роботи з точного землеробства. «Дана ділянка стане не лише показовим зразком виконання робіт із точного землеробства для сільгоспвиробників, а також місцем навчання для студентів університету. Ми хочемо з мінімальними вкладеннями отримати найкращий результат», — підкреслив керівник відділу точного землеробства компанії «Ландтех».


Наталія Помянська, AgroPortal.ua