Фермери адаптували вузькорядний посів для кукурузи та сої

07 травня 2017, 08:00 2736

Американські фермери Джон і Крісті Крецмеєр реалізували ідею вузькорядного посіву для сої та кукурузи і вважають її вдалим вибором для свого господарства.

Зокрема, замість 30-дюймових вони спробували зробити робочі ряди 20 дюймів, повідомляє Оhiofarmer.

«Нам дуже подобається втілена нами ідея — 20-дюймові рядки, особливо для кукурудзи, — говорить Джон. — Ми застосовуємо позакореневе підживлення з постгербіцидом, тобто якщо велика площа засіяна кукурудзою, то її листя перехоплюватиме це підживлення». 

Використовуючи 20-ти дюймові ряди, Кренцмеєри не збільшували норму висіву в порівнянні з 30-дюймовими рядами. Вони висівають 36 500 насінин на акр, отримуючи 34 тис. рослин на цю площу. При цьому застосовувати одну сівалку відразу на дві культури набагато економніше.

«Ми отримуємо деякі переваги, використовуючи вузькорядний посів: завдяки цьому рослини мають більший доступ до повітря, а це допомагає звести до мінімуму проблеми захворювання. Так ми можемо отримати набагато більше врожаю».

Для посіву фермери спочатку планували спеціально адаптувати сівалку. «У нас був 26-дюймовий інтервал між двома рядами, по одному з кожного боку, — говорить Джон. — Щоб отримати 20 дюймів, ми мали зробити зміщення на 3 дюйми в кожен бік».

Хоча реалізувати такий задум не вдалося, фермери знайшли інший вихід.  «У нас є спеціаліст, який зробив спеціальні кронштейни. Таким чином, ми отримуємо потрібну відстань, переміщуючи блоки рядків за допомогою цих кронштейнів», — пояснив аграрій.


Для довідки: 1 дюйм = 25,4 мм, тобто в 20 дюймах — 5,08 см, а в 30 дюймах — 7,62 см.