В Україні обвалились ціни на часник

06 липня 2018, 16:15 18886

Ціни на часник в цьому сезоні стали неприємною несподіваною для багатьох українських фермерів. Хоча експерти прогнозували падіння ціни в цьому сезоні, однак більшість господарств, що інвестували в цей бізнес, були впевнені у збережені задовільної маржі.

Сьогодні виробники вже пропонують часник по 18-20 грн /кг (0,61-0,68 €/кг), що фактично співпадає із собівартістю вирощування часнику, повідомляє «Інфо-Шувар».

Падіння ціни сьогодні підтверджує і моніторинг «Інфо-Шувар». Станом на 5 липня 2017 року, на найбільшому в Західному регіоні оптовому ринку ОРСП «Шувар» у Львові часник пропонується по 30-45 грн/кг (1,02-1,52 €/кг). За тиждень ціна на «Шуварі» знизилась в 1,5 рази, а в порівнянні з минулим роком, часник тут подешевшав вдвічі.

Аналогічна ситуація зараз спостерігається і на ринку «Нежданий» у Херсонській області, тут сьогодні можна купити найдешевший часник в Україні, на майданчику ринку його пропонують по 20-25 грн/кг (0,68-0,85 €/кг). За тиждень, часник  на ринку «Нежданий» подешевшав мінімум на третину, а в порівняні з минулим роком, ціни знизились майже в 2 рази.

«Падіння ціни на часник в першій половині літа — це цілком нормальне явище. Молодий часник майже не зберігається, тому фермери намагаються його якнайшвидше продати. Але в цьому році, провал цін став найбільшим, принаймні за останні 5 років, і відбувається це насамперед через збільшення пропозиції часнику українського виробництва, площі під яким суттєво розширились в цьому сезоні. Зниження ціни триватиме до серпня, потім традиційно попит зростає завдяки активізації переробників та оптових компаній, які віддають перевагу часнику з більш тривалим строком зберігання. Але ціни у другій половині літа та восени будуть цілком залежати від вартості китайського часнику, який за попередніми оцінками теж мусить подешевшати, в порівнянні з минулим роком», — розповідає експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

«Сьогодні ціни на часник в господарствах вже майже зрівнялись з собівартістю, це є наслідком недалекоглядності наших виробників. Багато хто з фермерів в цьому році почав експериментувати з часником, не маючи досвіду ні у вирощуванні, ні у продажі цієї продукції. Саме тому, зараз на ринку пропозиція перебільшує реальний попит", — розповідає директор господарства «Чистий проукт-С» Сергій Паращенко. 

за його словами, ранню продукцію треба продавати одразу ж після збирання, вже за тиждень вона втрачає товарний вигляд.  Тому, зараз виробники в буквальному розумінні «зливають» наявні обсяги і це триватиме до серпня включно. У серпні ситуація з цінами буде цілком залежати від ціни на китайський часник».

Фахівці галузі наголошують, що цього року конкуренція з китайським часником буде як ніколи жорсткою, бо виробництво в цій крані помітно зросло, а ціни відповідно просіли.

«Перші крупні партії китайського часнику на ринку України очікуються вже у серпні, за попереднім підрахунками китайський часник буде оптом пропонуватись на нашому ринку  в межах 34-38 грн/кг (1,15-1,29 €/кг). Тому господарствам, які розраховують на більш високі ціни, треба виходити на зовнішній ринок, там ціни вищі. Втім, слід зазначити, що в країнах ЄС конкуренція з китайським часником теж буде відчутна, сьогодні фермери Іспанії пропонують дуже якісний часник дешевше ніж рік тому — по €1,1-1,2», — розповідає фахівець української кооперації часнику UkrUp Анна Морозова.


Для довідки: в 2017 році площі під часником в комерційному аграрному секторі України зросли більше, ніж в 3 рази, до 1000 га.  В той самий час площа під часником в господарствах населення протягом останніх 5 років особливо не змінювалась, станом на 2016 рік, вона становить близько 21,2 тис. га.