Арніка пропонує створити органічний кооператив

27 липня 2017, 08:00 4380

Агропромислова група  «Арніка» пропонує стати ядром для об’єднання малих фермерів в органічний кооператив.

На цьому під час Дня поля «Бобові культури — особливості вирощування в органічному господарстві» наголосив виконавчий директор агропромислової групи «Арніка» Олег Максак.

«Самотужки подолати труднощі становлення органічного виробництва для малих та середніх фермерів — надзвичайно важко, а головне, дуже витратно. Знаємо це за досвідом обробітку 11 тис. га органічних площ. Відповідальність таких крупних господарств, як наше, перед Україною та органічним рухом спонукає нас вийти із пропозицією про створення органічного кооперативу», — сказав Максак.

Він нагадав про те, що органічне виробництво не обмежується вирощуванням продукції, а ще й потребує неймовірних зусиль для сертифікації, документування, зберігання, спеціальної логістики, пакування, доробки та транспортування. Лише відповідні аналізи продуктових партій обходяться у €700.

«N. B.!» Працювати з органікою важко, але душевно

«Але одна справа, коли ми сплачуємо таку суму за 500 т, і зовсім інше, коли її виставляють господарству, котре спромоглося лише на партію у 50 т. Коли у тебе за плечима тисяча і більше гектарів — ти вже поважний гравець на органічному ринку. Тоді ти вже можеш спілкуватися не із сумнівними перекупниками, а з серйозними німецькими, австрійськими, швейцарськими авторитетними закупівельниками, котрі розплатяться з нашими виробниками за гоноровими цінами», — сказав Максак, підкресливши, що цілому штату юристів доводиться працювати над формулюваннями договорів із партнерами, щоби убезпечити українську продукцію від ризиків, які очікують її в дорозі до кінцевого споживача.

Як зазначається, вже відбулися переговори про створення першого органічного кластера навколо фермерського господарства Олексія Дона, відомого першопрохідця органічного виробництва.

За розрахунками ініціаторів, фермери, котрі переходитимуть з традиційних технологій на органічні, завдяки спільнодії вже  через 2 роки перехідного періоду отримуватимуть  5-8 тис. грн додаткового прибутку  на кожному органічному гектарі.

У свою чергу, «Арніка» як бізнес-партнер зацікавлена створювати довгострокові взаємовигідні партнерства у кооперативному русі. Вони будуть прозорими, зрозумілими для партнерів і цілком адекватними з огляду на кінцевий результат, запевняє Максак.

«Стосовно технологій вирощування батюшка Олексій Дон консультуватиме невеликих учасників кооперативу, а ми як великий та амбітний гравець на ринку охоче поділимося досвідом і особливостями більш масштабного виробництва», — пояснив керівник «Арніки».


Ірина Садова, AgroPortal.ua