В Україні дорожчають соняшник та соя

13 квітня 2018, 18:00 6552

Ціни на ринку соняшнику та сої в Україні за останні два тижні помітно зросли.

Про це йдеться у повідомленні Аграрного союзу України.

Так, у період з 28 березня по 12 квітня 2018 р. на 200 грн/т зросли ціни на соняшник на умовах поставки EXW-елеватор та на 300 грн/т на СРТ-завод, на умовах FOB (порти Чорного моря), травнева поставка у порівнянні з квітнем зросла на 4-9$/т. Висока конкуренція серед переробників за додаткові об’єми соняшника стало основною причиною росту цін. Пропозицій на ринок надходить небагато, аграрії очікують подальшого росту ціни.

Експортна ціна на соняшникову олію зросла на 5-8$/т травнева поставка. Інтерес імпортерів до української олії залишається високим. Ріст цін на олію також відповідно впливає на ріст внутрішніх цін соняшника.

Крім того, ринок сої за минулий період демонстрував зростаючу цінову тенденцію. Так, на умовах поставки EXW-елеватор ціни зросли на 300-400 грн/т, на умовах СРТ-завод +300 грн/т. На ринку залишається високий попит, що й підтримує ріст цін. Внутрішні переробні підприємства намагаються конкурувати з експортерами, тому по місцях подекуди ціни перевищують 13000 грн/т. Також на ріст цін української сої впливають світові тенденції, зазначають експерти.

На наступному тижні ймовірним є подальше зростання цін на сою та соняшник.