В БТУ-Центр розповіли про препарати для південних областей України

16 липня 2020, 17:29 3446

Спеціальних препаратів від надмірної засухи не існує, але є комплекс препаратів і технології, здатні підтримати рослини в засушливий період. До цієї проблеми потрібно підходити комплексно і максимально дати все для розвитку рослинам навесні.

Про це розповіла директор з перспективи та розвитку компанії «БТУ-Центр» Валентина Болоховська під час прес-туру на виробничі потужності компанії в м. Ладижин.

«У нашому арсеналі є різні препарати і мікроорганізми, які синтезують вологоутримуючі біополімери. Наприклад, мікробіологічне добриво Азотофіт для підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Основу препарату складають живі азотфіксуючі бактерії, біологічно активні продукти їхньої життєдіяльності та мікроелементи. В комплексі це допомагає засвоювати азот із повітря і виділяти його в ґрунт у доступній для рослин формі. Також препарат забезпечує захисну реакцію рослин до несприятливих факторів зовнішнього середовища, в тому числі посухи та надмірних температур», — зазначає Валентина Болоховська.

Вона розповіла, що багато років на ринку існує препарат Ліпосам, який теж має дуже багато функцій, має унікальні липкогенні та вологоутримуючі властивості. Він здатний утримувати вологу на кореневій системі та листях рослин, захищати рослини в період вегетації від сонячних опіків і посухи.

«Працюючи на півдні України і в Казахстані, де маємо засушливі умови, аграріям дуже уважно потрібно ставитись до рекомендацій щодо застосування технологій. Адже дивлячись і вивчаючи, які існують проблеми в тому чи іншому регіоні, ми розробляємо для їх усунення рішення у вигляді цілої низки препаратів, об’єднаних в одну технологію. Насамперед рослинам потрібно максимально дати все необхідне для розвитку навесні, забезпечити їм гарний старт, а далі використовувати підтримуючу технологію. Якщо починати застосовувати якісь препарати вже в період засухи — це буде просто неефективне використання ресурсів», — вважає Валентина Болоховська.

Як розповіла комерційний директор компанії «БТУ-Центр» Тетяна Хоменко, в умовах півдня України дійсно зараз багато аграріїв, які націлені на ощадливі технології, що вже мають перевірені рекомендації.

«Це продукт Органік баланс, деструктор для технологій no-till, mini-till, strip-till. Його основна мета — розкладання залишків та їх обеззараження. Завдяки Інституту прикладної біотехнології ми почали розвіювати міфи, наприклад, щодо дії ультрафіолету на мікроорганізми. Провівши дослідження, ми можемо з упевненістю сказати, що ультрафіолет не має пагубної дії на мікроорганізми, адже в процесі життя та еволюціонування ці організми адаптувалися і виживають. Єдиний вплив, до якого вони не пристосувалися, — це повна відсутність вологи. В Україні наявна підвищена температура в ґрунті й мала кількість вологи, але ми не можемо говорити про повний нуль. Тому на півдні мікроорганізми працюють, є досвід в Інституті зрошуваного землеробства», — зазначає Тетяна Хоменко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua