УЗА: Очікування щодо поганої якості пшениці не виправдалися

28 липня 2020, 12:09 3264

Негативні очікування щодо якості пшениць в зв'язку з дощами не виправдалися. Те зерно, яке зараз надходить — воно дуже високої якості.

Президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов в інтерв'ю Agravery.com.

За його словами, та пшениця, яка за українськими стандартами відповідає 4 класу, вона заходить з натурною масою (показник якості, який вказує на виповненість зерна — ред.) більше ніж 770 г/л, іноді і 800 г/л.

«Одночасно вміст протеїну є низьким, що не дає право називатися продовольчим зерном. Поки збираємо зерно з показником білку 9-10,5%. Звичайно, ми його відносимо до 4 класу, але в той же час, це дуже гарна пшениця», — зазначив Микола Горбачов.

Він підкреслив, що поо українській класифікації 11-12% білка — це вже третій або другий клас. В деяких вагонах зерна, які зараз заїжджають на термінали, трапляється показник 14% білка. Тому поки пшениця йде хорошої якості і експерти не бачать ніяких ризиків.

«На західній Україні прибирання стартуватиме пізніше. Є побоювання, що в окремих районах може зустрічатися ураження фузаріозом. Але частка ураженого зерна в загальному обсязі буде становити лише 1-3%, і це попередні оцінки, бо зерно ще в полі. Сподіваюся, що в загальному валі зерна ми не помітимо вказаної проблеми», — розказав Горбачов.