Умови сівби озимих викликають занепокоєння

12 вересня 2018, 11:35 2218

Сівба озимих культур у більшості областей України ускладнюється через затяжну літню посуху.

Про це говориться у повідомленні Укргідрометцентру, повідомляє Agroreview.

«Існує таке поняття як оптимальні кліматичні строки сівби озимих культур. Переважна частина території України — це десь з 10 по 25 вересня. Раніше ці строки починаються у північній частині України, ніж у південній. У південній частині останніми роками взагалі сіють у жовтні, а інколи — у листопаді, і навіть на початку грудня. Залежно від погодних умов» - розповіли фахівці Укргідрометцентру.

Як зазначають у відомстві, наразі фіксується повітряно-ґрунтова посуха на території східних, центральних і навіть північних областей. У ґрунті дуже мало вологи, тому рання сівба недоцільна, так як зерно буде просто лежати у сухій землі.

До посухи українцям треба звикати, кажуть метеорологи. Адже аномалії стають нормою.

«У зв'язку з глобальною зміною клімату і її проявом в Україні, у регіонах відбувається поширення посушливих явищ у цій зоні, яка відноситься до зони нестійкого зволоження», - пояснює керівник відділу агрометрології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

Саме через погодні аномалії цього літа сільгоспвиробники зібрали менше пшениці: заважала не лише спека, а й дощі, від яких під час жнив потерпали деякі області України. Цьогорічні погодні умови  ще більше підштовхують  аграріїв замислитися над інструментами попередження наслідків для власної справи.

«В мене невелике фермерське господарство у Ставищанському районі на Київщині, однак не зважаючи на розміри, я розумію наскільки в сучасних умовах є необхідним страхування врожаїв. Аномальні погодні умови, заморозки чи спека та посухи завдають удару по посівам, тому фермерам та сільгоспвиробникам треба підходити з відповідальністю до вибору страхового партнера», - зазначає фермер Сергій Борисенко.